Babky se půjdou pást, píše známá ekonomka kvůli jedné dramatické změně

01.06.2015 12:53

Nad tím, jaké dopady by mělo zrušení hotovosti, se na svém blogu na serveru iDNES.cz zamýšlí ekonomka Markéta Šichtařová. Připomíná, že před pár dny německý ekonom Peter Bofinger, jediný levicový a pro-keynesiánský zástupce v německém poradním sboru vlády, přišel s návrhem zákazu hotovosti ve všech vyspělých zemích.

Babky se půjdou pást, píše známá ekonomka kvůli jedné dramatické změně
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Bofinger svůj nápad prý zdůvodňoval tím, že hotovost už je přežitek. Prý jediní, kdo z existence hotovosti těží, jsou kriminálníci, mafie a podvodníci.

Šichtařová přiznává, že hotovostní peníze mohou sloužit k praní špinavých peněz. Jenomže peníze přes hotovost prý pere jen primitiv. „Ke skutečnému praní špíny tu přeci slouží úplně jiné a daleko elegantnější nástroje. Máme tu bitcoiny, akcie na doručitele, kmenové listy u společností s ručením omezeným, lichtenštejnské nadace a další a další,“ vyjmenovává Šichtařová možnosti, jak lze peníze „vyprat“. Takže na argument o praní špinavých peněz může skočit jen naivka nebo nepraktický akademik.

Hotovost u nás preferuje většina obchodníků i zákazníků

Za hloupý pokládá i argument, že „hotovost ztratila smysl“. Podle průzkumu ji totiž u nás preferuje 98 % obchodníků a 89 % zákazníků. Sama obchodníky chápe. „Pokud máte jako obchodník marži 5 % a karetní společnost si od vás chce vzít třeba 3 nebo 4 %, povinné karty jsou pro vás likvidační. Na karty můžete jet jen tam, kde jsou buď vysoké marže, nebo kde dostanete od karetní společnosti dobré podmínky,“ vysvětluje.

Riziko, které by s sebou zrušení hotovosti mohlo také přinést, ilustruje Šichtařová na příkladu hypotetické babky Novákové z vísky Horní Dolní, která má jednu kozu a důchod jí nosí pošťačka. „Protože tahle devadesátiletá paní Nováková už nikdy nepochopí, jak se platební karta drží v ruce, a až ji dostane, půjde se leda tak pást vedle své kozy,“ píše ekonomka.

Naše babky Novákové si na platební karty zvyknou za dvacet let

Odmítá argument, že ve Švédsku, které už hotovost zrušilo, to nějak jde, ačkoliv také i tam žijí starší občané. Takový argument je podle ní mimo mísu, „protože Švédsko bylo vždy historicky v tomto směru posunuto. I naše babky Novákové se stejně jako Švédky na platební karty zadaptují, jen s tím rozdílem, že to bude ode dneška za dvacet let,“ myslí si Šichtařová. Proto dává přednost tomu, aby k zániku hotovosti došlo plynulým vývojem, podobně jako z trhu zmizely videokazety.

V závěru ale upozorňuje na možná rizika, která by bezhotovostní ekonomika přinesla. „Pokud zcela hypoteticky nastane den, kdy hotovost bude zrušena, banky na více místech eurozóny začnou mít, nedej bože, problémy a dojde ke zmrazení účtů, bude to velice zábavné,“ podotýká Šichtařová ironicky s tím, že v tu chvíli bude možné říct, že obchodníci řičí vzteky, že lumpové si mastí kapsy v bitcoinech a že všichni se můžeme pást spolu s babkou a kozou.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …