Bakala chce žalovat Nečase. Kvůli OKD

20.04.2012 16:58

Premiéru Petru Nečasovi hrozí žaloba ze strany miliardáře Zdeňka Bakaly. Důvodem je premiérův výrok v týdeníku Respekt, týkající se privatizace OKD.

Bakala chce žalovat Nečase. Kvůli OKD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

"Můj advokát již informoval úřad vrchního státního zástupce, že v případě Vašich výroků dochází k zásahu do mých osobnostních práv," píše Bakala v otevřeném dopise Nečasovi.

Propojení s byznysem

Nečas v rozhovoru pro Respekt jmenoval privatizaci OKD jako příklad problémového propojení politiky s byznysem. "To by se mělo ve spojitosti s vaším nakladatelstvím Economia zmínit, protože to je velmi závažný případ, v němž policie vyšetřuje podezření z pěti trestných činů," řekl Nečas v Respektu.

Bakala, majoritní vlastík vydavatelství Economie, se brání, že se privatizace nezúčastnil. Převzetí OKD svojí investiční skupinou považuje za zcela standardní. "Jedna z našich společností koupila od soukromých majitelů akcie čistě soukromého podniku Karbon Invest, který držel akcie v té době již zcela zprivatizované OKD," píše dále Bakala.

Zároveň odmítá některé z náznaků, jež se měly objevit v jednom z rozhovorů, a vylučuje jakýkoliv podíl na vyjednávání se státem či politiky. Celá transakce měla být kontrolována jak ze strany bank, které ji financovaly, tak ze strany orgánů Evropské unie, které provedly její právní audit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

17:00 Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

POHLED IVANA HOFFMANA Generace, která zažila druhou světovou válku, vymřela, a s ní se poroučela i h…