Bakala prý prodává, co může a mizí z ČR. "Najdu si ho všude," hrozí ale slovenský miliardář Krúpa

08.08.2016 15:48

Miliardář Zdeněk Bakala se snaží co nejrychleji zbavit svého byznysu v tuzemsku, píše dnešní Týden. Důvodem je především to, že kvůli údajnému vytunelování společnosti OKD mu jde po krku policie. A kritikou nešetří ani špičky politiky a především prezident Miloš Zeman.

Bakala prý prodává, co může a mizí z ČR. "Najdu si ho všude," hrozí ale slovenský miliardář Krúpa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Tunelář, gauner, lidská hyena. Tak je nyní nazýván dříve úspěšný byznysmen. Dokonce i horníci pořádají nájezdy na jeho haciendu na Šumavě. Jak konstatuje týdeník, Bakala si ve vedení Ostravsko-karvinských dolů přišel odhadem na 60 miliard korun – vyplácel si tučné dividendy, prodával nadhodnocené akcie, rozprodával podnik. Ten letos na jaře zkrachoval, tisícům horníkům tak hrozí vyhazov. A velký problém se také týká bytů, které místo nájemníkům rozprodal britským investorům.

„Že pan Bakala vytuneloval OKD, je veřejné tajemství, které trvá už asi tři roky. No, a co udělala policie? Co udělalo státní zastupitelství? Teprve teď, když už kráva utekla z chléva a pan Bakala si odnáší pěkné miliardy do svého švýcarského nebo jakého exilu, teprve teď se začíná vyšetřovat,“ prohlásil k Balakovi před časem prezident Miloš Zeman.

Policie Bakalovy finanční operace ve zkrachovalé OKD zkoumá od letošního dubna. Kriminalisté pod dohledem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci prošetřují hlavně vyvádění peněz z uhelného podniku jeho managementem včetně Bakaly. První obvinění by prý mělo padnout v nejbližší době. V celé kauze se angažuje především slovenský miliardář Pavol Krúpa, který je minoritním akcionářem NWR. 
 
A právě kvůli těmto problémům se Bakala stahuje z Česka. Zbývá mu zde již jen vydavatelství Economia a přidružený administrativní komplex Forum Karlín. A právě na tyto dva subjekty shání nyní kupce. Podnik však nemá větší hodnotu než 400 milionů korun, informuje týdeník. Nyní Bakala zakládá byznys v Jihoafrické republice, investuje také v plynárenské skupině Green Gas nebo u ukrajinského těžaře železné rudy Ferrexpo.
 
„Já si ho najdu kdekoli. Připravíme na něho žaloby v zahraničí a získáme vyvedené peníze zpět,“ neobává se Bakalova odchodu Krúpa. „Podněty budeme nejdříve směřovat na orgány ve Švýcarsku, které je aktuálním místem pobytu Zdeňka Bakaly, a USA, kde má občanství,“ dodal. 
 
Bakala začínal jako vyučený dámský krejčí, následně však studoval na prestižních amerických univerzitách a dotáhl to až na šéfa české pobočky Credit Suisse First Boston. „Dveře k zajímavým byznysovým příležitostem a užitečným kontaktům mu otevřelo přátelství s Karlem Schwarzenbergem, který se po pádu režimu stal jedním z nejbližších spolupracovníků prezidenta Václava Havla. A byl to právě ‚kníže‘, kdo na začátku 90. let pomáhal Bakalovi rozjet jeho podnikatelské aktivity,“ intormuje Týden. S rozmachem podnikání přispíval Bakala na volební kampaně ODS, TOP 09 i Věcí veřejných. I z toho důvodu se tak politici o jeho aktivity nezajímali.
 
Jeho životní podnikatelská příležitost přišla podle Týdne už v roce 2004. „Tehdy prostřednictvím společnosti RPG Industries, kterou založil se svými společníky, koupil od Petra Otavy, Viktora Koláčka a Jana Przybyly společnost Karbon Invest, jež tehdy vlastnila mimo jiné OKD. Tito podnikatelé ovládli majoritní podíl už v roce 1998. O šest let později, v září 2004, jim vláda Stanislava Grosse (ČSSD) v přímém prodeji přenechala svoje akcie OKD – celkem 45,9 procenta – za 4,1 miliardy korun. Podle znaleckých posudků byla přitom jejich hodnota přes 10 miliard,“ sděluje magazín.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…