Bakala zainvestuje think-thanky - politické výzkumé organizace

13.03.2011 7:37

Nezávislý nadační institut, který by podněcoval veřejnou diskuzi za podpory českého miliardáře,by měl v Praze už na jaře začít budovat Aspen Institute se sídlem ve Washingtonu.

Bakala zainvestuje think-thanky - politické výzkumé organizace

V Česku vyrostou první výzkumné instituce, které se zabývají politikou a poskytují myšlenkové zázemí většinou přímo politickým stranám nebo pro veřejnou diskuzi. Rozjezd takzvaných think-tanků z USA má zaplatit finančník Zdeněk Bakala.

Svou pobočku by za podpory českého miliardáře měl v Praze už na jaře začít budovat Aspen Institute, v jehož správní radě sedí dvě bývalé ministryně zahraničí USA, Madeleine Albrightová a Condoleeza Riceová.

"Náš velmi vážný zájem mít v Praze pobočku se hýbe kupředu," napsal v e-mailu pro Aktuálně.cz Elliot F. Gerson, viceprezident Aspen Institute.

Ministerstvo zahraničí se na samotném projektu finančně podílet nemá. "Má se jednat o nezávislý nadační institut, který by ani finanční podporu ze státního rozpočtu nepřijal," uvedl mluvčí úřadu Vít Kolář.

Letošní jaro začnou přípravy

Podle zdrojů, kteří se kolem příprav otevření think-tankové filiálky pohybují, vzal plán za svůj právě Zdeněk Bakala. Má rozjezd podpořit finančně. Bakala už dříve bez podrobností uvedl, že by rád v Česku takovou instituci uvedl.

"V tuto chvíli bohužel nejsou v této věci ke zveřejnění žádné informace," reagoval na dotaz ohledně podpory otevření Aspen Institute v Praze mediální zástupce Zdeněk Bakaly Pavel Kočiš.

Už letos na jaře by prý měla v Praze začít fungovat přípravná kancelář v sídle instituce Prague Security Studies Institute, kterou vede blízký spolupracovník exprezidenta Václava Havla Oldřich Černý.

"Nabídli jsme logistickou pomoc do začátku, kdybych to řekl anglicky tzv. ,office space'. Zatím nás o užívání tohoto prostoru oficiálně nepožádali," řekl Oldřich Černý.

Není to chiméra

Za otevření takové instituce z USA v Praze už loni lobboval ministr zahraničí Karel Schwrzenberg se slovy, že tady potřebujeme diskuzi s "širším nadhledem než od Bílých Karpat po Šumavu".

Za celou věcí od začátku stojí také bývalý velvyslanec v USA, dnes ambasador v Moskvě Petr Kolář. I on potvrdil, že záležitost, o níž se v českém veřejném životě mluví roky, směřuje do cílové rovinky.

"Vypadá to velice nadějně. Není to už jen chiméra, začíná se rýsovat možnost mít tady Aspen Institute," řekl Aktuálně.cz jeden z nejvlivnějších českých diplomatů. Podle něj se ale na česko-americké ose chystají i jiné, obdobně zaměřené projekty.

O přípravách se mluví i na americké ambasádě, kam nedávno po téměř dvou letech nastoupil nový velvyslanec, blízký spolupracovník amerického prezidenta Baracka Obamy Norman Eisen.

"O podpoře otevření pobočky amerického think-tanku v Praze se diskutuje," vzkázal.

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…