Bakalovci obvolávali sociální demokraty: Co říkáte na toho Foldynu? Hlavně Marksová se vyřádila

09.05.2018 17:05

Členové ČSSD se vyjadřují k zatím poslední kauze svého kolegy a místopředsedy ČSSD Jaroslava Foldyny. Je prý svůj. Podle europoslance Miroslava Pocheho se snaží vystupovat jako český „Donald Trump“. Od jiných svých kolegů se však Foldyna dočkal mnohem tvrdších slov.

Bakalovci obvolávali sociální demokraty: Co říkáte na toho Foldynu? Hlavně Marksová se vyřádila
Foto: Vít Hassan
Popisek: Protiputinovský aktivista Martin Uhlíř slovně atakuje Jaroslava Foldynu, který doprovázel Noční vlky.

Kolem nového místopředsedy ČSSD a poslance Jaroslava Foldyny se pořád něco děje. Naposledy na sebe upoutal pozornost na akci ruského motorkářského gangu Noční vlci v Praze. Pustil se do sporu s aktivistou Martinem Uhlířem. Předseda strany Jan Hamáček Foldynu vyzval, aby se omluvil za chování na akci s Nočními vlky. Místopředseda strany se však omluvit odmítl. Ve videovzkazu dal jasně najevo, že se nepotřebuje omlouvat lidem, kteří podle jeho názoru zpochybňují hrdinství vojáků Rudé armády za druhé světové války. Stejně tak nevidí důvod omlouvat se stoupencům neziskových organizací.  

Co na to říkají jeho kolegové? Server Aktuálně.cz patřící miliardáři Zdeňku Bakalovi přinesl několik vyjádření Foldynových spolupracovníků.  

„Já s tím nesouhlasím, celá ta přestřelka i chování pana Foldyny jsou úplně absurdní. Problém je, že on to nemyslí zle. On není Okamura. Já ho nechci omlouvat, to se nedá omluvit, ale on tak žije. Snaží se stylizovat do role českého Donalda Trumpa,“ řekl europoslanec Miroslav Poche s tím, že na sebe jeho kolega rád poutá pozornost.

Poslanec (ČSSD) Antonín Staněk se odmítl vyjadřovat. Bývalá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová má za to, že se ČSSD musí distancovat od Foldynova chování. Předseda strany Jan Hamáček už to také udělal a podle Marksové je to jen dobře. „Ani Noční vlci, ani takové chování nesmějí mít se sociální demokracií nic společného,“ napsala bývalá ministryně.   

Podobně se na to dívá i mladý sociální demokrat Radim Hejduk. „Určitě se musí omluvit. Nejen za účast na akci, ale i za následná vyjádření na YouTube. ČSSD si ho musí vzít na kobereček, vysvětlit mu, že každý jeho projev je i projev ČSSD. Jaroslav Foldyna by v jiné zemi rezignoval, ale naše politická kultura je dnes benevolentní a nechává přežít i politické podnikatele s chudobou z SPD, takže to bohužel reálně neočekávám,“ řekl Hejduk.

Ve stejném duchu se vyjádřili i poslanec Ondřej Veselý či poslankyně Alena Gajdůšková. Totéž platí i o senátorovi v barvách sociální demokracie Františku Bublanovi.

Poslanec Tomáš Hanzel se Foldyny naopak zastal a podotkl, že Foldyna nebyl tím, kdo skončil v policejním autě. Podle hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka je Foldyna „rovný chlap“, který všechno pravděpodobně vysvětlí. A dokud se tak nestane, Běhounek se prý nebude ke kauze více vyjadřovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…