Bakalovi novináři se dohadovali, zda už je Zeman odepsaný. Takto to dopadlo

18.11.2013 10:26

Několik novinářů vydavatelství Economia, které vlastní miliardář Zdeněk Bakala, v rámci rubriky Přestřelka v týdeníku Respekt diskutovalo o tom, zda éra silného prezidenta Miloše Zemana už skončila. Podle některých se teprve ukáže, "až seskočí z vozíku", na který ho dočasně upoutal nešťastný úraz.

Bakalovi novináři se dohadovali, zda už je Zeman odepsaný. Takto to dopadlo
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Miloš Zeman v Chomutově

Novinář Robert Břešťan nehodnotí opětovné nabytí převahy v sociální demokracii jejím šéfem Bohuslavem Sobotkou jako Zemanovu porážku. Domnívá se, že prezident teď pouze uzavřel se Sobotkou oboustranně výhodný dočasný pakt o neútočení do doby, než kolem sebe shromáždí nové "smrtijedy". Břešťan tady používá literární analogii s postavou lorda Voldemorta z prostředí knih a filmů o Harrym Potterovi.

"Éra silného Zemana neskončila, počkejte, až seskočí z vozíku..." dodává novinář­.

Kondice má vliv na schopnost něco prosadit

Novináři diskutovali i nad tím, jaký vliv má zdravotní stav prezidenta Zemana. Podle šéfredaktora Respektu Erika Taberyho se říká, že když chtěli k něčemu donutit někdejšího prezidenta Edvarda Beneše v době, kdy už byl nemocný, stačilo zůstat dlouho u stolu, neodcházet a mluvit. Pak už byl tak vyčerpaný, že prý raději souhlasil.

"Takže kondice má na schopnost něco prosadit docela slušný vliv," vyvozuje Tabery. "Pokud jde o veřejný vliv, tedy, že něco řekne nahlas, tak tam je ten vliv takový, jaký mu politici dovolí mít. Myslím, že tep veřejnosti už něco jen tak nezvedne," dodává šéfredaktor.

Zeman proměnil prezidentskou tradici

Ke slovu se dostal i Petr Honzejk, který se na věc dívá z dlouhodobějšího pohledu. I kdyby prý Miloš Zeman zůstal na křesle (mentálně), stejně by za sebou zanechal nesmazatelnou stopu. "Prezidentská tradice je jeho dosavadním působením proměněna a kdokoli na něj může v brutálním aktivismu navázat," tvrdí novinář.

"Chci říct jediné: do kódu české politiky i společnosti se dostala možnost 'prezidentského systému'. Což je záležitost daleko přesahující aktuální Zemanovy brykule," dodává Honzejk. Historická inspirace podle něj zůstane. Kromě toho "skutkový děj", jak to nazývá státní zástupce Ivo Ištvan, prý ještě není u konce, zakončuje s úsměvem Petr Honzejk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…