Banka, říkají úřadu práce. Tlumočníci z maďarštiny. „Ukrajinští“ Romové: Nové zděšení

09.06.2022 7:48 | Ze sítí

Situace s ukrajinskými Romy v Brně se nelepší, spíše je pravdou opak. Po kritice, která se snesla na hlavu brněnského magistrátu, sice vedení města přistoupilo k vystěhování Romů z prostor brněnského hlavního nádraží, změnou lokality ale komplikace nezmizely.

Banka, říkají úřadu práce. Tlumočníci z maďarštiny. „Ukrajinští“ Romové: Nové zděšení
Foto: Repro Youtube
Popisek: Romští uprchlíci v Brně

O vzniklých problémech před časem informovaly i Parlamentní listy.  

„Jak víte, pro tzv. ukrajinské Romy, kteří nazývají úřad práce bankou (vyplácí totiž 5000 Kč sociální dávku), postavilo město zázemí za Magistrátem na Malinovského náměstí,“ píšou nyní na svém facebooku kritici vedení města z hnutí Brno plus.

Svoji další kritiku zaměřují i na řešení, které brněnská radnice zvolila pro „odsun“ Romů z hlavního nádraží: „Původní místo u hlavního nádraží, kde tzv. ukrajinští Romové bivakovali, město oplotilo. Žijeme snad ve státě, jehož policie neumí vymoci pořádek jinak, než oplocováním veřejných prostranství?“ Ptají se.

A přicházejí další dotazy, tentokrát na opatření, která by podle Brno plus mělo zavádět vedení města Brna.

„A jak na toto napadání reaguje město? To se dozvíme z twitteru, kde město reaguje na jednu z neziskovek,“ píšou lidé z Brno plus. Jiné reakce vedení města se dohledat nepodařilo. Na twitteru město pouze informuje o přesunu uprchlíků z hlavního nádraží do zmíněné lokality na Malinovského náměstí, na facebooku není o situaci ani zmínka a webové městské stánky situaci vůbec neřeší. Na twitteru a facebooku brněnské primátorky Markéty Vaňkové není o ukrajinských Romech také ani slovo.

 

Ke zmíněnému textu se ale město Brno skutečně vyjádřilo a potvrdilo jeho pravost: „Jedná se o informace z tiskového střediska. A to na základě informací z tiskové konference města a od odboru sociální péče.“

Co se tedy v textu píše? Nejproblematičtější pasáže z pohledu členů Brno plus byly vybrány, i když částečně vytrženy z kontextu, a okomentovány.

„Uprchlíci se zde mohou umýt, dojít si na toaletu a strávit čas do doby, než obdrží humanitární dávku.“

„Město tzv. ukrajinským Romům zajišťuje zázemí, kde mohou čekat do další výplaty 5000 Kč dávky,“ kritizuje Brno plus fakt, že prostory slouží v podstatě jen jako čekárna na dávku.

„Pakliže by ukrajinští Romové potřebovali zařídit zdravotní péči či jídlo, máme připravené řešení...“

„Město těmto dávkovým turistům zajišťuje také zdravotní péči a jídlo,“ nejsou lidé z Brno plus spokojeni ani s tím, že se uprchlíci stravují na náklady města.

„Ve spolupráci s úřadem práce s těmito lidmi řešíme, jak se zaregistrovat k humanitární dávce...“

„Město jim dokonce pomáhá sociální dávku získat,“ nelíbí se představitelům Brno plus fakt, že město Brno poskytuje na své náklady romským uprchlíkům i služby, které jim pomáhají se získáním sociální dávky 5000 Kč.

Podle výše uvedeného textu to ale není vše, co Brno na své náklady poskytuje. Zíněni jsou např. i terénní pracovníci a dokonce tlumočníci do maďarštiny,

„Toto je prostě neuvěřitelné. Podotýkáme, že městu vládne koalice ODS + KDU-ČSL + ČSSD + Piráti,“ uzavírá Brno plus a vystavuje se tak podezření, že se z jeho strany jedná o předvolební kampaň k blížícím se komunálním volbám, což následně i potvrzuje.

„Ano, kampaň začala a my ji děláme. Není na tom nic špatného a nemáme důvod se tvářit, že je to jinak.“

Vyvrací ale podezření, že se městu věnují jen v době kampaně: „Našemu městu se nevěnujeme jen pár měsíců před volbami, ale nepřetržitě od roku 2014, kdy jsme vznikli. Stačí rolovat dolů a uvidíte, že naše komentáře a návrhy pokračují nepřetržitě až do října 2014,“ píšou pod svým příspěvkem na facebooku a navrhují i řešení vzniklé situace, byť jen teoretické:

„Není pravda, že neříkáme, co bychom dělali my. Stačí si pročíst naše komentáře. Rádi pro Vás zopakujeme: 1. nestavět jim zázemí, 2. důsledně vymáhat právo a veřejný pořádek (nebo je dovoleno znečišťovat veřejná prostranství, žebrat, močit všude okolo...?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: MaA

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…