Bankrot Ruska? Dnes má splátku dluhopisů, nikdo neví, jak to dopadne

16.03.2022 18:38

Rusku hrozí státní bankrot. A to již dnes. O celé situaci píše server Echo24.cz, jenž vše podrobně rozebírá. Zahraniční věřitelé totiž čekají, zda Rusko vyplatí 117 milionů dolarů jako úrok ze státních dluhopisů.

Bankrot Ruska? Dnes má splátku dluhopisů, nikdo neví, jak to dopadne
Foto: wikipedia
Popisek: Ruský rubl.

Kvůli sankcím, které na Ruskou federaci uvalil Západ za její invazi na Ukrajinu, možná nebude Moskva schopna odeslat peníze do zahraničí. V případě, že by se tak skutečně stalo, země by se tak po více než 100 letech ocitla na pokraji platební neschopnosti u závazků vůči zahraničí. 

Emise, z kterých má dnes Rusko zaplatit úroky, je možné uhradit pouze v dolarech. „Jestliže tedy ve středu Rusko splatí svůj uvedený cizoměnový dluh ve výši 117 milionů dolarů alespoň z části v rublech, půjde z pohledu agentury Fitch o projev jeho platební neschopnosti, tedy neschopnosti plně dostát svým závazkům, jak bylo smluveno,“ vysvětluje situaci hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda, že taková situace odpovídá bankrotu, jelikož dlužník není schopen hradit odpovídajícím způsobem své závazky vůči věřiteli.

Následně by mělo Rusko ještě třicetidenní lhůtu na nápravu. V současné době pak má země u zahraničních věřitelů dluh celkem asi 491 miliard dolarů. Ratingové agentury pak snižují úvěrovou spolehlivost Ruské federace, a to kvůli tomu, že Rusko se kvůli sankcím nemůže dostat k podstatné části svých devizových rezerv.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…