Bankroty, vyhazovy, pády bank. „Nečekejte zlepšení.“ Přišlo z USA

13.06.2023 10:49

EKONOMIKA Z USA přišlo několik ekonomických zpráv. Kromě dluhopisů zasáhlo zvýšení úrokových sazeb i trh s realitami. Šéf proslulé americké investiční banky Goldman Sachs na CNBC prohlásil, že zveřejní, kolik peněz museli odepsat kvůli nesplaceným půjčkám, ale také jak klesají tržní hodnoty kancelářských budov, do kterých se nyní zaměstnanci, zvyklí na práci z domova, moc nehrnou. Pro Goldman Sachs to prý bude nepříjemné, ale zvladatelné, na rozdíl od malých finančních institucí, které na nákup nemovitostí poskytují většinu půjček. Ale varovné statistiky jsou i v dalších odvětvích. Přibývají vyhazovy, bankroty i neschopnosti splácet hypotéku. Dle autora blogu Ekonomický kolaps je jedno jasné: Nečekejte zlepšení a návrat do normálu.

Bankroty, vyhazovy, pády bank. „Nečekejte zlepšení.“ Přišlo z USA
Foto: Repro Youtube
Popisek: Trezor v bance - ilustrační foto

Ekonomické trable v USA podle všeho nekončí. Kvůli zvýšené úrokové sazbě, která znehodnocuje dříve vydané dluhopisy, už zkrachovalo několik bank, například Sillicon Valley Bank či First Republic Bank. Problémem ovšem nejsou jen dluhopisy, ale také trh s realitami.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29714 lidí
David Solomon, šéf jedné z největších amerických investičních bank Goldman Sachs, včera pro CNBC řekl, že zveřejní, jak se snížila cena budov sloužících ke komerčním účelům. Také prý zveřejní odpisy u půjček a akcií, do kterých banka investovala, za druhé čtvrtletí. „Není pochyb, že trh s realitami, zvláště u těch užívaných komerčně, je teď pod tlakem,“ sdělil na CNBC.

Po letech nízkých úroků a přepychových cen kancelářských budov jsou finanční instituce těžce zasaženy tím, že musí zohlednit vyšší ceny půjček a také snížením obsazenosti budov, protože někteří lidé začali pracovat z domova. Někteří majitelé budov je raději nechali propadnout, než aby si brali další půjčku na splacení půjčky. Krachy a bankroty se teprve teď začaly projevovat ve výsledcích hospodaření bank. Solomon uvedl, že jen za první čtvrtletí musela banka odepsat 400 milionů dolarů na půjčkách určených k nákupu nemovitostí.

Kromě půjček se ovšem Goldman Sachs angažovala přímo na trhu s realitami. „Myslím, že my i ostatní teď tyto investice přeceníme, vhledem k tomu, jaké bylo v posledním čtvrtletí prostředí a jaké bude v těch nadcházejících,“ řekl k tomu Solomon. Dodal, že ačkoliv tyto odpisy nejsou nic pozitivního, v rámci celého portfolia Goldman Sachs jsou „zvládnutelné“.

Jenže co může být zvládnutelné pro Goldman Sachs, jednu z největších investičních bank USA, už takové být nemusí pro menší finanční instituce. Jak Solomon připomenul, dvě třetiny půjček na nemovitosti poskytují malé nebo střední finanční instituce. A dodal, že to je něco, s čím se budou muset poprat. „Po cestě ještě budou nějaké hrboly a bolesti pro řadu zúčastněných,“ varoval. Nicméně je prý překvapen odolností americké ekonomiky.

O problémech americké ekonomiky hovoří také Michael Snyder, který vede blog Ekonomický kolaps. Vypočítává celkem jedenáct důvodů, proč se situace vyvíjí hůř, než se čekalo. Jednak je to fakt, že oproti minulému roku v USA vzrostl počet nemovitostí zabavených kvůli neschopnosti splácet hypotéku o 14 %. Oproti dubnu vzrostl počet zabavených nemovitostí o 7 %. Navíc, jak varovala NBC, očekává se, že trend bude vzestupný, což ovlivní trh s nemovitostmi.

Jak bublina cen nemovitostí praská, prodeje nemovitostí po celých USA klesají. Ve státu Indiana jdou dolů už 16 měsíců v řadě. Dle jedné studie pak celkem 8 milionů Američanů nestíhá platit nájem a řada z nich přežívá „z ruky do huby“.

Snyder taktéž zmiňuje největší krizi komerčních nemovitostí v USA, která podle něho právě teď začala. Například v San Franciscu jeden hotelový řetězec nechal propadnout dva největší hotely, a to může být jen špička ledovce. V prvních pěti měsících také americké úřady registrovaly nejvíce bankrotů a společností v úpadku od roku 2010. Žádosti o podporu v nezaměstnanosti jsou pak nejvyšší od října 2021. A letos americké společnosti zatím zrušily 417 500 pracovních pozic, tedy více než čtyřikrát tolik než za stejné období v minulém roce. Ale jde i o Evropu. Produkce evropského průmyslu i objednávky klesají. A v prvním čtvrtletí se evropská ekonomika dle Eurostatu propadla do recese.

Snyder k tomu dodává, že to jsou všechno špatné zprávy, ale pokud jsou jeho predikce správné, bude se situace zhoršovat dál. „Žijeme v kritickém okamžiku lidské historie a ti, kteří čekají, až se život vrátí do normálu, mohou s čekáním přestat. Rychlost změny se každý měsíc zvyšuje a většina z nás prostě není na přicházející šílenosti připravena,“ komentuje.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

USA kolabuje , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehunterman , 13.06.2023 12:35:36
A jediná záchrana na oddálení toho krachu je válka. Zbrojní průmysl patří mezi stěžejní ekonomický přínos do státní pokladny, proto je válka už skoro na celém světě, včetně Ukrajiny

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…