Barroso: EU je po rozšíření silnější, bohatší a bezpečnější

30.04.2014 20:46

Deset let po rozšíření o nové země je Evropská unie silnější, bohatší a bezpečnější, míní předseda Evropské komise José Barroso. Deset států včetně České republiky se členy Unie stalo 1. května 2004. Také podle nynějšího eurokomisaře pro rozšíření Štefana Füleho přinesla tato chvíle prosperitu novým i starým zemím EU.

Barroso: EU je po rozšíření silnější, bohatší a bezpečnější
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman a předseda Evropské komise José Manuel Barroso

„Toto rozšíření znovu spojilo Evropu po mnoha a mnoha letech umělého rozdělení," míní Barroso. Jeho vyjádření k nadcházejícímu výročí dnes Evropská komise nabídla novinářům jako videozáznam, předseda komise je v tyto dny ve Spojených státech. Barroso je přesvědčen, že vstup desítky zemí Unii posílil politicky, ekonomicky i kulturně. Pro nové členské státy a jejich občany se zkušeností s životem za „železnou oponou" pak znamenal také způsob, jak se jasně spojit s demokratickým společenstvím.

Rozšíření EU v roce 2004 byl prý historický moment

Po rozšíření se Unie stala největším světovým trhem, připomněl předseda komise. Zvýšení počtu obyvatel EU, v níž i po dalších rozšířeních nyní žije okolo 507 milionů lidí, podle Barrosa také jednoznačně posílilo hlas Evropy na globální scéně. „Společně znamenáme víc, jsme v lepší pozici při ochraně našich zájmů i při prosazování našich společných hodnot," míní šéf komise, které letos na podzim skončí funkční období.

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz dnes podotkl, že rozšíření EU v roce 2004 byl historický moment, který Evropu posunul k definitivnímu znovusjednocení a usmíření po konci studené války. „Korunovalo přechod mnoha zemí střední a východní Evropy z komunistické nadvlády a řízené ekonomiky k demokracii a svobodnému trhu," podotkl předseda europarlamentu. Výročí je podle něj silnou připomínkou hodnot jako je jednota a spolupráce v době, kdy se populisté, demagogové a xenofobové pokoušejí „podkopat víru v evropský projekt".

Na dveře Unie stále klepe sedm či osm zemí

Podle českého eurokomisaře Füleho má EU rozšiřování zakódováno v genech. „Je to klíčová evropská politika, nejsilnější nástroj transformace. Slouží také jako silná pobídka k reformám," vypočítal komisař. Členské země podle něj mohou společně lépe čelit následkům globalizace, finančních krizí nebo klimatickým změnám.

Füle dnes před novináři uvedl několik konkrétních případů, jak rozšíření Unii pomohlo hospodářsky. Zmínil se například o tom, že německý export do nových zemích se za deset let od jejich vstupu skoro zdvojnásobil a britský export vzrostl asi o polovinu. Unie nyní patří mezi pět největších ekonomik světa, je největším obchodním hráčem a největším cílem i zdrojem přímých zahraničních investic.

Podle eurokomisaře je nyní potřeba v nových i starých členských státech posílit politickou věrohodnost rozšiřování a zajistit interakci mezi tímto procesem a souběžným prohlubováním integrace. „Na dveře Unie stále klepe sedm či osm zemí. I ve chvíli, kdy někteří členové začínají mít pochyby," poznamenal komisař pro rozšíření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…