Bárta pálí do ministra Dobeše: Mrhá penězi

22.06.2012 13:03

Podle strany Věci veřejné ministr dopravy Pavel Dobeš mrhá lehkovážně penězi. Kritizují jeho záměr rozšířit své ministerstvo o další náměstky a také finančně náročnou přestavbu kuchyněk na ministerstvu. Tvrdí také, že svým jednáním ministr podporuje stavební lobby.

Bárta pálí do ministra Dobeše: Mrhá penězi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Pavel Dobeš

„Z jednání ministra a jeho náměstků je patrné, že aktivně otevírají cestu ke kartelovým dohodám a to prostřednictvím změn v interní legislativě v oblasti uzavírání veřejných zakázek, kterým po provedených změnách potřebných vyhlášek vyhoví pouze exklusivní klub vybraných firem,“ vyjádřil se poslanec za Věci veřejné Vít Bárta.

„Příkladem může být změna směrnice č. 53 ve společnosti SŽDC, kterou provedl stávající generální ředitel Jiří Kolář hned po svém nástupu do funkce a zúžil tak počet firem, které vyhoví splnění požadavkům veřejné zakázky, na maximálně 10 společností na českém trhu,” dodal Bárta. Podle něho dává podobný přístup prostor k vytváření kartelových dohod.

Směrnice se bude prošetřovat

Druhým příkladem je podle něho zakázka ŘSD na opravu a modernizaci D1, kdy se na zadávací dokumentaci podílelo i sdružení Silniční společnost: “Ta zadávací dokumentaci distribuovala všem svým členům, tedy potenciálním účastníkům řízení, případně i skrytým.” On sám podal Podnět k prošetření směrnice SŽDC č. 53 o zadávání veřejných zakázek státní organizace Správa železniční dopravní cesty na Úřad pro ochranu soutěže v Brně. Podle Bárty mohlo tožiž dojít k porušení hospodářské soutěže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…