Bárta se rozjel na blogu: Ekonomika s kameny na zádech a daňový talibánec v čele

07.04.2013 7:11

Postupné oživování české ekonomiky? Jen zbožné přání ministra financí Miroslava Kalouska. Alespoň podle předsedy Věcí veřejných Víta Bárty, který na svém blogu kritizuje daňový balíček. Zvýšení DPH, aby narostlo inkaso daně, je totiž dle jeho slov v současné ekonomické situaci úplný nesmysl.

Bárta se rozjel na blogu: Ekonomika s kameny na zádech a daňový talibánec v čele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Své tvrzení opírá Bárta o makroekonomická data. „Maloobchodní tržby klesly v lednu tohoto roku o 4,7 procent. Toto číslo může být sice částečně ovlivněno prosincovým předzásobení za nižší sazbu, nicméně pokles je to opět poměrně velký,“ poukazuje. Česká ekonomika se tak prý pravděpodobně už páté čtvrtletí nachází v poklesu. V minulém roce dopadly jednotlivé kvartály mínus 0,5 procent, mínus 1 procento, mínus 1,3 procento, mínus 1,7 procento.

Celý blogový příspěvek Víta Bárty čtěte ZDE

Stav současné ekonomiky? Běžec s kamením na zádech

Signály, které by indikovaly zázračné oživení ekonomiky, tak podle Bárty vůbec neexistují. A ani do budoucna žádné lepší prognózy neočekává. „Jednotlivé složky HDP se jen tak výrazně nezlepší. Zahraniční export je na historických maximech, ale dál růst už nebude. Spotřeba vlády spíše stagnuje. Investice jsou na tom neslavně. Maloobchodní tržby klesají,“ vypočítává pesimisticky jednotlivé složky DPH.

Zdůrazňuje proto, že zvýšením sazeb DPH ve státní kase peníze nepřibydou. „Jen si podlomíme domácí ekonomiku, která se plouží jak běžec s kamením na zádech,“ poznamenává. Přestože Kalousek slibuje hospodářský růst, on tomu prý rozhodně nevěří. „V souvislosti mě napadá pojmenování, které použil docent Ševčík: Kalousek je daňový Talibánec,“ dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…