Bartík: V případě Brno-střed jde o selhání kontrolního výboru

08.03.2019 19:40

V případě radnice městské části Brno-střed jde o systémové selhání kontrolního výboru zastupitelstva, míní bývalý radní Svatopluk Bartík (za Žít Brno). Podle tehdejšího předsedy výboru Bohumila Straky ovšem „potrefená husa nejvíce kejhá“. Na úřadu od čtvrtka zasahuje policie, z trestných činů účast na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů bylo obviněno devět lidí.

Bartík: V případě Brno-střed jde o selhání kontrolního výboru
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

„Kromě řady preventivních protikorupčních opatření jsme dali opozici většinu v kontrolním výboru zastupitelstva. Měli úplný přístup do všech dokumentů, řízení i kanceláří. Za celé volební období ale v souladu se zákonem o obcích neprovedli ani jednu kontrolu, počet zahájených a ukončených kontrol je nula,“ řekl Bartík.

Podle něj předseda kontrolního výboru Bohumil Straka (dříve TOP 09) jen svolával tiskové konference a psal novinářům. „Za celé čtyři roky nezahájil ani jednu jedinou kontrolu. A na nic nepřišel. Nepřišel na jedno jediné porušení zákona. Jen kolem sebe kopal, protože se nevešel do koalice,“ uvedl Bartík. V tomto kontextu jde podle něj o systémové hluboké selhaní kontrolního výboru.

Bývalý zastupitel městské části Bohumil Straka ČTK v reakci řekl, že byl neoblíbeným kritikem. „Byl jsem činným, a proto neoblíbeným kritikem, protože jsem celé koalici šlapal na paty. Pan Bartík je jako tehdejší radní pro legislativu duchovní otec směrnice pro zadávání zakázek, která to korupční prostředí nastavila a umožnila," řekl Straka.

V médiích se v souvislosti s razií na Brně-středu nejčastěji skloňuje jméno radního Jiřího Švachuly (ANO), kterého údajně policie zadržela. Švachula má a měl na starosti investice. „To není o jednom člověku, bylo to celé podhoubí. Zakázky má v kompetenci rada, kterou vedlo Žít Brno. Slibovalo nejlepší radnici v České republice a udělalo nejkorupčnější radnici v České republice,“ řekl Straka.

Už dříve uvedl, že špatné zakázky kritizoval a dával podněty k antimonopolnímu úřadu. Problematické podle něj byly například předražená oprava tržnice na Zelném trhu, opravy bytů v městské části či sociální projekty. „Tolikrát jsem dával jako předseda kontrolního výboru na program tyto věci a na kontrolním výboru jsme to tolikrát řešili a tolikrát marně požadovali, aby rada zjednala nápravu,“ uvedl Straka. Čeho přesně se ale týká aktuální razie, Straka neví.

V městské části po volbách podepsali koaliční smlouvu zástupci ODS, ANO a KDU-ČSL. Před volbami vedla radnici koalice Žít Brno, ANO, KDU-ČSL a Zelení.

Na radnici části Brno-střed zasahovali celý čtvrtek kriminalisté, úřad byl zavřený. Zásah pokračuje i dnes. V noci bylo devět lidí obviněno z trestných činů účast na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…