Bartoš: Gazdík nám neříkal pravdu

12.07.2022 13:28

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš je zklamán z exministra Petra Gazdíka (STAN). K tomu, aby kvůli kauze Dozimetr odešel z čela resortu vnitra Vít Rakušan (STAN), důvod nevidí. Píše to server Novinky.cz, vicepremiér byl hostem podcastu PoliTalk.

Bartoš: Gazdík nám neříkal pravdu
Foto: screen TV Nova
Popisek: Ivan Bartoš v předvolební debatě na TV Nova

Kvůli kauze Dozimetr hnutí STAN rezignoval ministr školství Petr Gazdík. Jeho kolega z vlády Ivan Bartoš řekl, že je rád, že lidé, kteří mají s kauzou něco společného nebo se stýkali s lidmi, kteří jsou v kauze Dozimetr zahrnuti, z toho vyvozují politickou zodpovědnost. „Rezignace Petra Gazdíka, která nastala poté, co se ukázalo, že měl s panem Redlem čilé kontakty včetně společné dovolené, byla správná,“ zmínil Bartoš.

„Sešel jsem se s Vítem Rakušanem a zástupci STAN po rezignaci Petra Gazdíka, protože ani nám neříkal (Gazdík) pravdu v době, kdy jsme uzavřeli koalici,“ sdělil Bartoš, že v době, kdy se ptali na kauzu Polčák, byli ubezpečeni, že žádné kontakty neprobíhají. 

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

To, že Gazdík lhal, Bartoše zklamalo. „Teď ale STAN dělá konkrétní kroky. Vít Rakušan svolal sjezd, kde se bude volit nové vedení. Vidím tam mladé tváře a skutečně je důležité, aby se STAN od těchto struktur odpáral. Samozřejmě to poškozuje celou vládní koalici. Vidíme ve Sněmovně, jak se na tom vozí pan Babiš, který má sám máslo na hlavě za roky v politice i před ní,“ dodal Bartoš. 

Ministr vnitra Vít Rakušan však podle jeho slov kvůli kauze rezignovat nemusí. „Nejsou žádné důvody, proč bychom se měli domnívat, že na té pozici nemůže být nebo že by neměl důvěru. I od Víta Rakušana zaznělo, že v české polistopadové historii nebyl ministr vnitra, jehož člen strany nebyl nějakým způsobem vyslýchán nebo spojen s nějakou kauzou. A ti ministři prostě neodstupovali,“ podotkl Bartoš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…