Bartoš: Očkování? Vláda nesmí lidem vyhrožovat

13.07.2021 12:54

Jak bývá zvykem před zahájením jednání Poslanecké sněmovny, tak i dnes se odehrála změť tiskovek. Brífink STAN a Pirátů před schůzí tak nechyběl. Piráti na brífinku varovali před narůstajícím počtem nově nakažených covidem a vyzvali vládu k rychlé akci v rámci preventivních opatření, aby se předešlo opakování loňské situace a plošným opatřením. „Tady nesmíme zaspat, nesmíme se ukolébat dovolenými a létem,“ připomněli.

Bartoš: Očkování? Vláda nesmí lidem vyhrožovat
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

„Začnu tématem, které není příjemné, ale je velmi důležité,“ zahájil tiskovou konferenci předseda Pirátů Ivan Bartoš a přešel k tématu narůstajícího počtu nově nakažených, jak v České republice, tak v zahraničí. „Řada zemí ve světě zpřísňuje svá stávající opatření. My teď máme období dovolených a lidé na ně odlétají, naším společným cílem by mělo být ochránit naše občany,“ apeloval Bartoš, že je nutné zajistit bezpečnost cestování a bezpečný návrat občanů zpět domů.

Anketa

Vadí vám, že od 1. září by si neočkovaní měli pravidelné testy na covid-19 platit sami?

54%
42%
hlasovalo: 10154 lidí

Je podle něho na čase „bavit se“, jaká preventivní opatření je třeba udělat, abychom předešli možné podzimní vlně epidemie v ČR, která by měla za následek plošná opatření. „Tady nesmíme zaspat, nesmíme se ukolébat tím, že je léto a jsou dovolené,“ řekl. A že doufá, že vláda bude rychle a adekvátně reagovat. Je nezbytné udělat potřebné kroky. Zmínil například potřebu přípravy plánu na podzim a zimu. Dle jeho slov, mít plán je zásadní a měl by zahrnovat varianty reakcí na různý vývoj situace – od zvládnutí situace až po vygradování situace s vyšším počtem úmrtí.

Bartoš míní, že stěžejní věcí je přesvědčit lidí k očkování. Domnívá se, že je zásadní „ty rizikové skupiny rychle naočkovat“. Někteří lidé v této kategorii 65+ totiž stále čekají teprve na termín očkování. Zmínil také potřebu větší míry očkování o víkendech nebo v lékárnách. Vláda podle jeho slov nemá občanům vyhrožovat. Odkázal například k nedávnému výroku Adama Vojtěcha, ministra zdravotnictví,  že si budou muset občané od září testy platit sami. Vláda se musí soustředit na dobrovolné očkování a lidé by, podle Bartoše, měli mít možnost zvolit si typ vakcíny. „Někteří lidé se bojí Astra Zeneca, někteří Pfizera,“ vysvětlil. Jako třetí pilíř vyzdvihl „efektivní práci s trasováním a testováním“. „Je nutné v trasování zrychlit, mít připravené kapacity a mít aktivovaná call centra. Pokud to tak nebude, pak se dostáváme do situace, která se odehrála loni, a té je potřeba bezpodmínečně zabránit,“ prohlásil Bartoš.

První pozitivní zpráva podle Víta Rakušana, jenž si převzal slovo, je výrok Andreje Babiše, který prý „se tentokrát do toho nebude montovat a nechá to na odbornících“. Předseda hnutí STAN Rakušan se dále vyjádřil k zavřeným školám, které v ČR byly zavřené nejdéle z celé EU. Vláda musí připravit jasnou metodiku v přístupu ke školám, apeloval. Cesta, kterou se vláda vydává, podle něj správná není, domnívá se a odkazuje k plošnému antigennímu testování. Podle něj by se mělo přistoupit k neinvazivnímu testování prostřednictvím PCR testů.  Zmínil kompenzace pro živnostníky, které musí být navázány na konkrétní kompenzační programy. „Ty se musí vytvářet již nyní, ne až v době, kdy tady bude lockdown,“ sdělil temně.

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů, vyzdvihl potřebu „vyšetřit způsob řízení pandemie“ v České republice – proto předloží po dohodě s poslaneckým klubem STAN návrh na zřízení vyšetřovací komise.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…