Bartoš nadiktoval podmínky, za jakých půjdou Piráti do vlády. A smál se Babišovi za slova o kouzelné hůlce

11.01.2020 10:38

Lídr Pirátské strany Ivan Bartoš, jenž tento víkend obhajuje na celostátním fóru strany v Ostravě post předsedy, v rozhovoru pro Info.cz hovoří o jasném cíli strany být ve vládě a kritizuje politiku současné vlády v klíčových resortech. „Stát je vedený nýmandsky, ministři problémy sami přikrývají,“ říká.

Bartoš nadiktoval podmínky, za jakých půjdou Piráti do vlády. A smál se Babišovi za slova o kouzelné hůlce
Foto: Repro FTV Prima
Popisek: Ivan Bartoš v Partii

Piráti si o víkendu zároveň zvolí nové vedení. „Ty dva roky, což je mandát vedení Pirátů, které máme před sebou, budou zásadní. Po volbách jich chceme mít desetkrát tolik, aspoň sto,“ odhaluje cíle strany Baroš. Má ve volbě předsedy dva protikandidáty, Vojtěcha Pikala a Tomáše Ferjenčíka, je si prý ale jistý, že mandát předsedy obhájí.

Mezi své priority řadí zvyšování kompetencí pirátských politiků, a to jak s výhledem na krajské volby, tak s výhledem na volby sněmovní, do kterých Piráty povede vedení zvolené o víkendu. „My máme ambici být po příštích sněmovních volbách součástí exekutivy. V tom bude největší úkol nového vedení,“ zdůrazňuje Bartoš.

Vládní angažmá podle něj předpokládá, že budou mít jasně zpracované reformní kroky. „A nejde jen o snižování zdanění práce a zásadní zjednodušení daní tak, aby jim každý rozuměl, ale o skutečnou rekonfiguraci systému,“ dodává.

Připomíná, že Piráti by ale nebyli ve vládě, pokud by nesplňovala tyto parametry: Žádné nedemokratické strany; bez lidí, kteří mají problematickou minulost nebo střet zájmů; vláda, kde ANO nemá většinu.

Poté se pustil do hospodaření současné vlády, která podle něj naprosto neví, jak moderovat ekonomiku země. „Vláda si běžně na konci roku snižuje deficit jenom tím, že nezvládla proinvestovat peníze, se kterými do investic počítala. Chybí tu jasná vize, přínosy investic,“ podotkl s tím, že zde dochází k drancování rezerv a k faktickému zvyšování daní.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Protikorupční opatření, jež navrhl premiér Andrej Babiš, jsou podle Bartoše jen naoko. „Je za tím jen marketing. Prošel nominační zákon. Třeba šéf Českých drah byl vybrán netransparentně, což je detail, je tady ale řada zásadních věcí pro budoucnost naší země, které vláda dlouhodobě neřeší,“ říká.

A jde prý i o problémy, které přikrývají i samotní ministři. „Třeba zdravotnictví je před krachem. Dostupnost zdravotní péče bude tudíž už zase brzo velkým tématem. Gigantickým tématem bude také devastace vodních zdrojů a zemědělské půdy,“ myslí si Bartoš. Další velké téma bude podle předsedy Pirátů dostupnost vzdělání, prostupnost škol a volba povolání.

„Pokud chceme kvalitní společnost, není třeba kouzelné hůlky,“ narážel na slova premiéra Babiše, jenž se při novoročním projevu zasnil, že kdyby byl Harry Potter, tak by „měl kouzelnou hůlku a proměnil projekty teď ve skutečnost. Stali bychom se okamžitě druhým Švýcarskem.“ „Postačí kvalitní analýzy, poslouchat experty, učit se na funkčních příkladech,“ podotýká Bartoš.

„Mezitím se ukazuje, že náš stát je vedený nýmandsky, je vedený PRově, případně zájmy lidí, jako je Babiš. V žádném případě se jednotlivá opatření vlády nepřijímají na základě fakt. Mnohdy jde o opatření, která nemají oporu v analýze dopadů,“ uvedl Bartoš. Poukázal například na to, že se přijímá novela stavebního zákona, ale ministryně Dostálová není schopná říct, jak dlouho trvá průměrné stavební řízení a jak ho nový zákon zrychlí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…