Bartoš v Bruselu: Musíme posílit Evropský parlament. Jakub Janda je nadšen, že Pirát umí anglicky a má páteř

02.07.2021 13:56

Možný příští premiér Ivan Bartoš (Piráti), který v Bruselu jedná s evropskými politickými špičkami, tvrdí, že je potřeba posílit roli Evropského parlamentu. Podle glosátora Ondřeje „Bratříčka“ Tesárka jsou taková slova před podzimními parlamentními volbami v Česku politickou sebevraždou. Naopak komentátor Jakub Janda Piráty chválí, protože prý správně chápou důležitost EU a NATO pro bezpečnost České republiky.

Bartoš v Bruselu: Musíme posílit Evropský parlament. Jakub Janda je nadšen, že Pirát umí anglicky a má páteř
Foto: Screen FTV Prima
Popisek: Ivan Bartoš v Partii TV Prima

Pirátský europoslanec Marcel Kolaja na twitteru sdílel informace ze schůzky šéfa Pirátů Ivana Bartoše s předsedou Evropského parlamentu Davidem Sassolim. „Společně s předsedou Evropského parlamentu Davidem Sassolim a předsedou Pirátů Ivanem Bartošem jsme se shodli, že je potřeba posílit roli Evropského parlamentu. Pirátská strana dále podporuje také většinový systém hlasování v Radě místo jednomyslnosti například v otázkách zahraničních nebo daňových,“ informoval Kolaja.

 

V tiskové zprávě České pirátské strany se o jednání s předsedou Sassolim objevila tato slova předsedy Bartoše: „Debatovali jsme zejména otázku budoucnosti Evropy a opatření, která Evropská unie musí přijmout, aby efektivněji řešila krizové situace nejen v souvislosti s covidem. Předseda Evropského parlamentu hovořil i o rezoluci, kterou parlament přijal ohledně střetu zájmu premiéra Andreje Babiše“.

Glosátor Ondřej Tesárek alias Bratříček si ale myslí, že to není pro Piráty směrem k podzimním volbám rozumná strategie. „Tohle je opravdu naprostá politická sebevražda,“ napsal doslova. „Nikdo nikdy si nedovolil před volbama říct, že chce národní parlament, do kterého kandiduje, oslabit ve prospěch Němců, Frantíků a Španělů. Bartoš kandidovat do FAČR, tak řekne, že doufá ve větší podporu tenisu,“ uvedl ironicky Tesárek.

 

Přesně naopak ale Pirátské snahy vidí komentátor Jakub Janda, podle nějž má Bartoš v Bruselu velký úspěch. „Většinu mého dospělého života se věnuju bezpečnostní politice. Proto jsem velmi citlivý na politiky, kteří bezpečnost Česka nechápou, nebo mají naivní či nebezpečné plány,“ rozepsal se Janda na facebooku.

„Když Piráti před čtyřmi roky vstupovali do Sněmovny, tak jsem jim nevěřil. Tehdy jsem veřejně popisoval šílené aktivity jejich místopředsedy a jejich stínového ministra obrany, oba je Piráti po veřejném tlaku odvolali,“ pokračoval.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

V posledních letech podle Jandy Piráti pronikli do témat národní bezpečnosti, kterou uchopili za správný konec. „Neshodnu se s nimi ve všem, ale v naprosté většině bezpečnostních agend jsou dnešní Piráti spolehliví. Jejich volební program v bezpečnostní oblasti je naprosto skvělý. Jako každá velká strana mají různé frakce, ale na rozdíl od některých jiných sněmovních stran jim chybí vlastizrádné křídlo,“ chválí Piráty Janda.

A právě současná Bartošova bruselská mise je prý nadmíru úspěšná. „Když dneska dorazil předseda Pirátů do NATO na sérii schůzek, tak jsem byl hodně zvědavý, jaký na spojence zanechá dojem. Ptal jsem se insiderů, kteří na těch setkáních seděli a dojem byl jednoznačný: Vy máte v Česku někoho, kdo umí anglicky a má páteř? To je skvělý. Ano, je,“ dodal nadšeně Janda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…