Bašta prorokuje, co nás čeká v roce 2019: Může vypuknout válka přímo v srdci EU

30.12.2018 7:55

Někdejší diplomat v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta se v komentáři pro server První zprávy.cz zamýšlí nad tím, co nás čeká v roce 2019. Bašta má za to, že nás čeká ekonomická krize podobná té z přelomu let 2008 a 2009. Co jí odstartuje? Podle Bašty to bude válka. Možná to bude i válka uvnitř EU.

Bašta prorokuje, co nás čeká v roce 2019: Může vypuknout válka přímo v srdci EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Několik let jsme asi užívali ekonomického růstu, ale Jaroslav Bašta upozorňuje, že žádný strom neroste do nebe. Po době růstu musí tedy přijít krize. Bývalý diplomat se domnívá, že bude podobná krizi z let 2008 a 2009.

„Její příčinou bude nejspíše některá z rozbíhajících se válek, neboť astrologové přiřadili číslo devět rudé planetě Marsu. Příchod krize může uspíšit rozbíhající se obchodní válka mezi dvěma největšími světovými ekonomikami, americkou a čínskou. Rusko-americký spor o dodávky energetických surovin pro Evropu pak v případě vítězství USA bude znamenat snížení evropské konkurenceschopnosti kvůli vyšší ceně a možné nestabilitě dodávek lodní dopravou,“ napsal Bašta.

„Nejpravděpodobnější scénář (alespoň pro Evropskou unii) však představuje možnost, že se dosavadní stále ještě studená občanská válka probíhající mezi vládnoucími a ovládanými v starých unijních zemích vyostří a způsobí rozvrat politického systému, což bude mít negativní ekonomické důsledky,“ pokračoval někdejší diplomat.

Důvody k vnitřní studené válce prý vidí hned dva. První tkví v demokratickém deficitu Evropské unie. Evropské elity to prý dokonce podle Bašty zařídily tak, že obírají jednotlivé členské státy o jejich suverenitu a nedovoluje jim bránit své hranice. Tuto velkou slabinu prý navíc EU ničím nevyvážila. Druhý důvod k pokračování rozbrojů uvnitř EU je podle Bašty to, že v čele této organizace stojí nevýrazní politici.

„Neexistuje lepší příklad jejich neschopnosti (a možná také zlovůle), než je průběh a následky tzv. migrační krize v roce 2015 – 16. Německo tehdy na příkaz A. Merkelové otevřelo své hranice pro statisíce lidí neznámé identity. Když to známý kritik německého přístupu k migraci Thilo Sarrazin tehdy označil za největší sociální experiment od roku 1917 (tedy od bolševické revoluce), mnozí mu tvrdili, že přehání. Německé policejní statistiky ukazují, že kriminalita těchto příchozích je osmkrát vyšší než německý průměr,“ nešetřil kritikou Bašta.

Ve Francii už odpor vůči elitám přerostl v odpor hnutí žlutých vest, které se prý mohlo inspirovat např. barevnými revolucemi z Ukrajiny a dalších zemích. Tento odpor může přerůst až v onu občanskou válku, které se Bašta obává. Na závěr připomíná, že občanská válka v Rusku, která začala před více než sto lety, trvala tři roky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…