Bašta ukazuje, kdo je skutečným vítězem nejdelší války USA. Tálibán to není, takže...

29.08.2021 7:29 | Zprávy

Dějiny neprobíhají stále stejným tempem, ale střídají období pomalého a rychlého času. Ten, když se splaší, pak se během týdnů, dnů či hodin náhle jako ve zrychleném filmu odehrávají změny, které dříve trvaly celá desetiletí. Momentálně to vidíme na událostech v Afghánistánu. Budoucí vývoj v zemi je zatím nejistý. „Zda budou Američané a tálibánci v boji se společným nepřítelem nejen umírat, ale také spolupracovat, ukáže budoucnost. Nového multipolárního světa,“ píše bývalý diplomat v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta v pravidelném komentáři pro Prvnízprávy.cz.

Bašta ukazuje, kdo je skutečným vítězem nejdelší války USA. Tálibán to není, takže...
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jaroslav Bašta

Poměry v Afghánistánu se po bezmála dvaceti letech úporného válčení během pár dnů změnily. Afghánská vláda a její armáda jako mávnutím kouzelného proutku přestaly existovat. Jako jednu historickou analogii zmiňuje Bašta pád totality u nás po 17. listopadu roku 1989.

Tenkrát v Československu také nezůstal nikdo, kdo by bývalý režim bránil. Ani tajná policie, ani početná armáda a lidové milice, a už vůbec ne sovětská okupační vojska. Dokonce se nenašel ani jeden komunistický poslanec, který by hlasoval proti zvolení Václava Havla prezidentem. „Před těmi třiceti dvěma lety jsme ještě netušili, že jde o průvodní jevy změny světa dvou soupeřících velmocí, Spojených států a Sovětského svazu, na svět monopolární a globalizovaný,“ dodává.

Původní zdroj ZDE

Bipolární svět trval přes 40 let, a jeho počátek a konec byl spojen s Prahou; vlastně šlo o období mezi únorovým prosovětským pučem v roce 1948 a sametovou revolucí v roce 1989. „Zdá se, že stejně symbolickou roli v pádu monopolarity, tedy světové nadvlády Spojených států, sehrává dnes Afghánistán,“ zmiňuje, že začátek války proti terorismu v roce 2001 v této hornaté zemi se stal všeobecně uznávaným potvrzením vedoucí role USA v tehdejším světě. Získaly podporu nejen svých spojenců z NATO a EU, ale také od Čínské lidové republiky a Ruské federace.

Dnes se podle Bašty čím dál tím více ukazuje, že vítězem nejdelší války v dějinách Spojených států není ani tolik Tálibán, jako sousední Čína, jež islámské bojovníky vyzbrojila a nenápadně řídí jejich první mocenské kroky. Ruská federace jako významný čínský spojenec tohoto úspěchu částečně využívá. Na rozdíl od ČLR s Afghánistánem přímo nesousedí a jako nárazníkové pásmo využívá bývalé sovětské republiky Tádžikistán a Turkmenistán.

Po porážce sil NATO zůstane Tálibánu jediný vážný nepřítel operující na území Afghánistánu – Islámský stát. Tento týden již udeřil a při teroristickém útoku na kábulské letiště zabil asi 170 lidí. „Předpokládá se, že atentát spáchala součást IS, Chorásán. Vzhledem k tomu, že po smrti al-Bagdádího se novým chalífou Islámského státu stal al-Kurajší, který je Turkmen, dá se očekávat zvýšená teroristická aktivita právě ve Střední Asii,“ píše Bašta.

A závěrem dodává: „Zda budou Američané a tálibánci v boji se společným nepřítelem nejen umírat, ale také spolupracovat, ukáže budoucnost. Nového multipolárního světa.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…