Bátora není odborník, nelíbí se na ministerstvu rektorovi UJAK

04.09.2011 18:00

Podle rektora Univerzity Jana Ámose Komenského není problémem českého školství ani tak finanční krize, ale spíše pokles populace. Zároveň vidí velké problémy i v tom, jak se vysoké školy prezentují navenek a poukazuje například na kauzu plzeňských práv.

Bátora není odborník, nelíbí se na ministerstvu rektorovi UJAK
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý kontroverzní úředník ministerstva školství Ladislav Bátora

Jako závažnější problém než finanční krizi vidí rektor pražské Univerzity Jana Ámose Komenského (UJAK) Luboš Chaloupka klesající porodnost. To podle něj postihuje všechny vysoké školy, tedy i jeho soukromou.

„V současné době počítáme s tím, že nový vysokoškolský zákon bude impulsem," řekl nadějně Chaloupka v rozhovoru pro Frekvenci 1. Podle něj by se měl více zabývat kvalitou vysokých škol a mohl by je tak kategorizovat. Zákon by tak mohl přinést větší spravedlnost pro postavení soukromých škol, soudí Chaloupka. Podle něj je totiž nesprávné, když se v poslední době snaží jejich počet redukovat.

SLEDUJEME téma: Ladislav Bátora

Co se týče kauzy Ladislava Bátory na ministerstvu školství, rektor Chaloupka by ji sám vůbec neřešil. „Probíhá permanentní finanční krize," varuje a poukazuje na to, že se neřeší důležité problémy. „Případ pana Bátory je spíše záležitostí, která má voliče odvést," vysvětluje funkci celého případu.

Související: Konzervativec kolegovi Bátorovi: Jako Žid mu říkám, že udělal blbost

Proti němu sice Chaloupka nic konkrétního nevyslovil, z působení Bátory na ministerstvu však radost nemá. Ministerstvo školství podle něj totiž potřebuje odborníky, což podle jeho slov Bátora není.

Ačkoliv Chaloupka přiznává, že mediální studia jsou na UJAK „nejvíce sexy oborem", kritizuje některé medializování kauz. Například plzeňských práv. „Ostuda pak padla na celou oblast vysokého školství u nás," kritizuje Chaloupka. Poškozené pak bylo Česko i v zahraničí, kde se ho kolegové třeba vyptávali, proč ČR tento problém neřeší. „Takové problémy existují ve všech státech, oni ale nechápali, proč jsme to nevyřešili rychle," dodává Chaloupka.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…