Bavorsko kvůli obavám z nelegálních přistěhovalců posílí policejní jednotky ve svém pohraničí

23.06.2015 14:58

Bavorsko od července vyšle do svého pohraničí 500 policistů, kteří budou pátrat po nelegálních přistěhovalcích. Dnes o tom informoval deník Passauer Neue Presse. Největší německá země tak reaguje na velký počet pokusů o nezákonné překročení hranice, které byly odhaleny během summitu skupiny G7 na počátku června. Zda a případně jak se opatření bezprostředně dotkne pohraničí s Českem, zpráva listu neupřesňuje.

Bavorsko kvůli obavám z nelegálních přistěhovalců posílí policejní jednotky ve svém pohraničí
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Bavorsko sousedí s Českem a s Rakouskem a podle Passauer Neue Presse bude 100 z 500 nově vyslaných policistů rozmístěno na rakouské hranici. Zbývajících 400 policistů by se mělo pohybovat hlouběji ve vnitrozemí, kde už v současnosti policie dělá námatkové kontroly zaměřené nejen na převaděče lidí, ale i na pašování drog.

Bavorsko má také strach z českého pervitinu

Také nyní schválené policejní posily by se měly zaměřit na všechny druhy přeshraniční kriminality, nejen na nelegální migraci. Kromě přistěhovalců představuje pro Bavorsko problém zejména pašování pervitinu z českých laboratoří. Droga se šíří od hranic stále hlouběji do bavorského vnitrozemí.

Podle bavorského zemského ministra vnitra Joachima Herrmanna by měl tvrdý postup vůči nelegálním přistěhovalcům odradit převaděče od toho, aby se do Německa pokoušeli proniknout. Herrmann také apeloval na ostatní německé spolkové země, aby obdobným způsobem posílily kontroly v pohraničí, aby klesla přeshraniční kriminalita. Situací se ve čtvrtek bude zabývat i konference zemských ministrů vnitra v Mohuči.

Přechodně obnovené hraniční kontroly odhalily 350 hledaných osob a také pašeráky drog a zbraní

Bavorsko posílí policejní jednotky na hranicích v reakci na výsledky hraničních kontrol, které země dočasně obnovila kvůli summitu G7 na přelomu května a června. Bavorští policisté tehdy za dva týdny zkontrolovali 105 000 lidí a 430 z nich zakázali vstup do země, dalších 8 600 vyšetřují pro porušení imigračních pravidel. Navíc bylo zadrženo 350 hledaných osob a policisté odhalili i pašeráky drog a zbraní.

V reakci na výsledky hraničních kontrol v době summitu G7 vyzývali někteří němečtí politici k tomu, aby země kontroly na svých hranicích obnovila trvale. Spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziére však takový krok odmítl. Podle něj policie dosahuje podobných úspěchů i při namátkových kontrolách. Ke stálému uzavření hranic navíc Německo nemůže přistoupit, protože je členem schengenského prostoru bez hraničních kontrol.

Schengenské dohody umožňují státům po konzultaci s ostatními zeměmi obnovit kontroly na omezenou dobu, obvykle ne delší než 30 dnů, pokud to vyžadují veřejný zájem nebo veřejná bezpečnost. Německo kontroly zavedlo, aby zabránilo v příjezdu do země radikálním odpůrcům globalizace. Obávalo se totiž násilností při demonstracích proti summitu G7.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…