Bažina nebo jen deště? Deník dál pitvá Haškovu zakázku za téměř půl miliardy

01.06.2012 8:55

Hejtman Michal Hašek hájí chystanou rekonstrukci historického objektu jízdárny v Lednici v Jihomoravském kraji. Na tuto rekonstrukci upozornila média poté, co vyšlo najevo, že bude stát téměř půl miliardy korun. Představitelé TOP 09, strany, která vede ministerstvo kultury, uvažují o prověření zakázky.

Bažina nebo jen deště? Deník dál pitvá Haškovu zakázku za téměř půl miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: První místopředseda ČSSD Michal Hašek

Jihomoravský kraj přistoupil k opravě historické jízdárny v Lednici. Její oprava přijde téměř na půl miliardy korun a má být hrazena z prostředků Evropské unie. Na výtku novinářů, že je zakázka až podezřele drahá, Hašek zareagoval na sociální síti Facebook, kde napsal, že pod jízdárnou je bažina, kterou je třeba vysušit, což práce prodražuje. Dnešní MF Dnes však přináší text, v němž najdeme vyjádření odborníka, že se Haškovo tvrzení pravděpodobně nezakládá na pravdě.

Bažina nebo jen zanesené kanály?

Oslovený jeskyňář Josef Řehák, který prozkoumal štoly pod konírnou, tvrdí, že tam není bažina. Problém představují historické kanály odvádějící dešťovou vodu, které jsou zanesené a pod objektem se proto hromadí dešťová voda. Pokud by byly opraveny štoly, jež jsou v havarijním stavu, problém by byl zřejmě vyřešen.

„Spíš je to zásobené dešťovou vodou. Kanalizační systém je zanesený, voda nemůže dál. Je potřeba vyřešit příčiny, což jsou štoly v havarijním stavu. Veškeré další izolace už jsou jen náplasti,“ vysvětlil Řehák.

Starosta Lednice Libor Kabát k tomu ovšem dodává, že i samotná rekonstrukce štol a další nutné práce budou stát nemalé peníze. „Musíme provést komplexní opatření týkající se rekonstrukce štol, ale i další práce. Jejich rozsah nelze odhadnout. Kromě speleologa máme i hydrogeologický průzkum,“ řekl Kabát. Jen oprava štol podle něj přijde na 10 milionů.

Zakázku by mohlo prověřit i ministerstvo kultury, které vede Alena Hanáková. Její stranická kolegyně Helena Langšádlová má za to, že prověření celé zakázky by nebylo od věci. „Prověřit by se to mělo. Cena je to vysoká,“ míní místopředsedkyně TOP 09 Langšádlová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…