Běhá po internetu, že cikáni nikdy nepracovali a mají důchod z průměrné mzdy. Není to pravda, ujišťovala Marksová mezi seniory. A pak jim připomněla, jak to chodilo za Drábka

05.10.2017 16:09

REPORTÁŽ „Současná končící vláda i Sněmovna převzaly před čtyřmi lety po vládě premiéra Nečase český penzijní systém a sociální legislativu ve značně zdevastovaném stavu. Nečasova vláda způsobila seniorské populaci mnoho zla a utrpení,“ konstatoval na debatě v Liberci zorganizované Radou seniorů ČR její předseda Zdeněk Pernes. Dosluhující vládu hodnotil lépe, i když našel i výtky. Hlavně nepřijetí zákona o sociálním bydlení. Na akci vystoupila i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, která vyvracela mýty z internetu. „Pokud je někdo celý život na pracáku, nemá žádný důchod,“ upozornila.

Běhá po internetu, že cikáni nikdy nepracovali a mají důchod z průměrné mzdy. Není to pravda, ujišťovala Marksová mezi seniory. A pak jim připomněla, jak to chodilo za Drábka
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Ministryně Michaela Marksová na besedě v Opavě

Rada seniorů České republiky si sezvala do liberecké radnice zástupce stran kandidujících v Libereckém kraji. Tématem bylo, co udělají, aby se seniorům žilo lépe. Překvapivě se nedostavil žádný komunista, nepřišli ani představitelé ODS a TOP 09. Asi věděli proč. V úvodním slově totiž předseda Rady seniorů České republiky Zdeněk Pernes nenechal nitku suchou zvláště na pravicových vládách premiérů Topolánka, a zvláště Nečase. Nejvíc to schytal ministr práce a sociálních věcí za TOP 09 v Nečasově vládě Jaromír Drábek.

„Současná končící vláda i Sněmovna převzaly před čtyřmi lety po vládě premiéra Nečase český penzijní systém a sociální legislativu ve značně zdevastovaném stavu. Byla to třetinová valorizace penzí, navýšení snížené sazby DPH. Což seniorům dělalo velké problémy z hlediska nákupu potravin a dalších základních lidských potřeb. Byl ztížen seniorské populaci přístup do lázní, nebylo nic uděláno s regulačními poplatky ve zdravotnictví. Nečasova vláda nečinně přihlížela selhání českého trhu s byty, který devastoval zejména osamocené seniorky z Prahy, Brna a dalších velkých měst,“ upozornil. Nečasovu vládu senioři nelítostně hodnotili na svém druhém sjezdu. „Bylo tam řečeno, že Nečasova vláda způsobila seniorské populaci mnoha zla a utrpení a měla by odejít. To byl tehdy květen; a v září k naší velké radosti odešli,“ zavzpomínal předseda Rady seniorů ČR.

Současnou vládu hodnotí lépe. Rada seniorů jim poděkovala za obnovení valorizace penzí, zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. „Dělali problémy osamoceným seniorům s nízkými penzemi, pokud byli v nemocnici déle než měsíc. Neměli na to, aby zaplatili současně nájem a regulační poplatky. Pokud je nezaplatili, poslali na ně vymahačské firmy, které jim vše zabavily. Pokud nezaplatili nájem, byli za tři měsíce podle platné legislativy vyhozeni na ulici,“ upozornil Pernes.

Poděkoval současné vládě i Sněmovně za opětovné zpřístupnění lázní, zastropování věku odchodu do důchodu ve věku 65 let, nebo respektování rozhodnutí Ústavního soudu, který znovuobnovil Nečasovou vládou zrušenou slevu na dani pracujícím důchodcům. „155 tisíc důchodců v České republice z různých důvodů pracuje, většinou proto, aby mohli důstojně žít,“ vysvětlil. Ne vše se však povedlo. Hlavně nebyl přijat zákon o sociálním bydlení. „Modelový je příklad osamocené seniorky z Prahy. Pokud žije v nájemním bytě o 40 metrech čtverečních podlahové plochy a platí tržní nájem, tak má o 1269 korun vyšší náklady na bydlení, než je její penze. Takže je to k nežití. Pokud využije dávky na bydlení – na jinou dávku nemá nárok – zbude jí 59 korun na den,“ vypočítal.

Důchod by měl být takový, aby z něj mohl senior přežít

Radě seniorů vadí, že nemáme v ČR zavedený institut minimálního důchodu. „Jsme přesvědčeni o tom, že když člověk odchází do důchodu, musí mít tak vypočítanou penzi, aby mohl přežít. Není tomu tak. Potřebný koš základních životních potřeb českého důchodce je v průměru 8150 korun. A ne všichni mají důchody na této úrovni, konkrétně 105 tisíc lidí ho nemá,“ prozradil Pernes. Pro budoucí vládu Rada seniorů ČR požaduje uskutečnění pro seniory vstřícné reformy.

„Aby se týkala i současných seniorů a došlo k parametrickým úpravám zákona o důchodovém pojištění,“ vysvětlil Pernes. Chtějí také schválení zákona o dostupném bydlení či plnohodnotnou valorizaci penzí v roce 2018. „V důsledku toho, že rostou skokově platy – ke konci roku bude tento růst pravděpodobně sedmiprocentní – současná valorizace nestačí k tomu, aby se nesnižovalo sociální postavení důchodců,“ upozornil. Po slovenském vzoru též požadují, aby pro osoby starší sedmdesáti let byla doprava na železnici zdarma a aby lidé nad 65 let měli u státních provozovatelů kultury benefity alespoň v rozsahu padesáti procent,“ zakončil Pernes.

Poté už začali mluvit politici. Jako první ministryně práce a sociálních věcí a lídr ČSSD v Libereckém kraji do sněmovních voleb Michaela Marksová. Nejdříve upozornila, že současná vláda změnila systém valorizací penzí. Pokud by platila ta původní automatická – byla by v průměru 234 korun. Je však 475. „Sociální bydlení kvůli obstrukcím zejména pravicové opozice neprošlo dál. Mrzí mě, že to jednací řád Sněmovny umožňuje. Nedošlo totiž ani k hlasování. Což je neuvěřitelné,“ podivila se.

„Co se týče minimálního důchodu, já jsem pro. Ale stejně jako u ostatních věcí se potýkáme s náklady. Lidí, kteří mají důchod včetně invalidních, je téměř tři miliony. Každou navýšenou stokorunu když tím vynásobíte, tak vyjde strašné číslo. Myslím si, že je to ale potřeba pro seniory udělat. Minimální důchod je logický, spravedlivý, ale je jasné, že ten náklad bude vysoký,“ konstatovala. Seniorské benefity má podle ní ČSSD v programu. „Doprava pro seniory by měla být zdarma, nemělo by to být na rozhodnutí jednotlivých měst a krajů. Stejně tak by to mělo platit pro školní děti,“ sdělila ministryně.

Za Stranu svobodných občanů promluvil její krajský předseda Jindřich Hradecký. ‚Naším primárním cílem je snížit výdaje státu. Teprve potom bychom mohli přijmout konkrétní opatření, abychom seniorům zajistili důstojný život. Stopneme dotace všem pochybným neziskovkám, které sem lákají přistěhovalce. Jsou to stovky milionů korun, které státní rozpočet na ně vynakládá. Jedná se například o Sdružení pro migraci a integraci. Dále zrušíme investiční pobídky. Jedná se o desítky miliard korun, které pobírají nadnárodní firmy a které konkurují českým firmám. Ty velmi často na pobídky nedosáhnou,“ upozornil.

„Chceme prosadit referendum o vystoupení z Evropské unie, dřív než se to rozpadne. Jsme pro zastavení vojenských intervencí někde daleko ve světě. Chceme zrušit podporu obnovitelných zdrojů. Představuje to relativně velké částky, které každý odběratel elektřiny kvůli nim platí,“ objasnil.

Zodpovědná obec by měla část svého bytového fondu vyčlenit na sociální bydlení

Zástupkyně hnutí ANO Martina Teplá vyjmenovala body programu svého hnutí. „Bezpečnost, efektivní a hospodárný stát, investice do infrastruktury, ale i do naší budoucnosti. Je třeba skutečně zvýšit platy učitelů, protože oni pečují o naše děti.“ I ona mluvila o potřebě důchodové reformy i sociálního bydlení. „Vidíme obce jako základní kámen, který má k sociálnímu bydlení nejblíže,“ sdělila. Za Stranu zelených vystoupil náměstek libereckého primátora Ivan Langr, který v úvodu poděkoval ministryni Marksové s tím, že čtyři uplynulé roky nebyly zdaleka tak neúspěšné, jak je někdy prezentováno. Senior podle něj k důstojnému stáří potřebuje mít kde v klidu dožít, mít na to, tedy slušnou penzi, a dostupnou paletu sociálních služeb. „První bod se tu hodně diskutuje, jde o zmiňované sociální bydlení. Byl jsem pro něj od samého počátku, dokonce i pro povinnou účast obce na sociálním bydlení, což nakonec zákon neobsahoval. Zodpovědná obec by měla alespoň část svého bytového fondu vyčlenit pro sociální bydlení,“ domníval se.

Poslankyně Jana Hnyková – zvolená za Úsvit, nyní kandidující za Realisty – uvedla, že každý poslanec by na konci volebního období měl složit zprávu o své činnosti. „Pracovala jsem nejen pro oblast sociálních služeb, ale i pro seniory. Snažila jsem se prosadit navýšení platů pracovníků v sociálních službách, navýšení jednorázového příspěvku pro seniory,“ upozornila. Realisté si podle ní vytýčili 33 programových bodů. „Klademe důraz na bezpečnost, národní zájmy a rodinu. Mezi rodinu patří samozřejmě i senioři. Chceme, aby měli také podíl na ekonomickém růstu naší země. Nejen aby se jim valorizovaly důchody, ale mohli čerpat i benefity,“ vysvětlila. KDU-ČSL na debatě reprezentoval krajský předseda a volební lídr v kraji Václav Nosek, který byl dvacet let starostou Jablonce nad Jizerou. Připomněl, že lidovci dlouhodobě prosazují prorodinnou politiku. I podle něj je sice důležité sociální bydlení, ale nemělo by se zapomínat na to vícegenerační. „Nejsou všichni senioři v tom postavení, že by byli šťastní z odloučení od svých blízkých. Měli by mít možnost dožít v prostředí svých dětí i vnoučat. To je podle mého důležité pro jejich psychickou pohodu i zdraví,“ zdůraznil. Nosek se domnívá, že důchod by měl být zásluhový. „A ne, že někdo je celý život na pracáku, a pak má slušný důchod.“

Na tato slova reagovala Michaela Marksová. „Vzpomněla jsem si při nich na jednu věc, která běhá po internetu a říká, že cikáni, kteří celý život nepracovali a byli na pracáku, mají důchod vypočítaný z průměrné mzdy. Není to pravda. Nikdo takový žádný důchod nedostane. Když totiž neodpracoval určitý počet let, tak nebude mít důchod a bude až do smrti na těch nejnižších sociálních dávkách,“ objasnila. Častým tématem je zneužívání sociálních dávek. Zaznělo i zde.

„Nesouvisí to jenom se sociálními dávkami. Kdy se každý může hájit, že není právo vstoupit do bytu či domu kvůli debatě o tom, zda třeba zaplatil poplatky. Až budeme říkat, že platit to, co mám, je morální a musí se platit a že nemám jen práva, ale i zodpovědnost, pak i poplatky budou spravedlivé. V naší společnosti se léta říkalo, že co není zakázáno, je povoleno a zapomnělo se, že je taky morálka,“ upozornil Václav Nosek. „Je třeba si přiznat, že podvodníci budou vždycky. Možná by byla cesta převést kompetence z národní úrovně na kraje a obce, které jsou schopné lépe dohlédnout na jednotlivé případy. Ale nevím, jestli je to technicky možné,“ navrhl Ivan Langr. „Efektivnější kontrola by byla, kdyby výplata sociálních dávek zůstala na obcích, jak to bylo. Z mého pohledu to byla velice nešťastná sociální reforma za pana ministra Drábka. Na té obci mnohem lépe víme, kdo jak funguje,“ řekla Martina Teplá, která si ovšem uvědomuje, že změna zpátky by byla velmi nákladná.

Mladý a zdravý člověk by neměl pobírat žádné dávky

Podle Jindřicha Hradeckého by mladý a zdravý člověk neměl pobírat žádné sociální dávky. „Co se týče dávek pro seniory a příspěvky na bydlení a dopravu, jsme pro dramatické zjednodušení systému přidělování dávek. Já bych je kompletně zrušil. Místo toho bych zavedl takový starobní důchod, který by zajistil seniorům důstojný život i bez příspěvků na bydlení. Každý senior někde bydlí. Aby dostával zvlášť příspěvek na bydlení a zvlášť důchod, to nedává smysl. Některý senior bydlí v bytě čtyři plus jedna, jiný jedna plus jedna. Senioři samozřejmě mají bydlet, kde chtějí. Můžou si z důchodu zaplatit třeba ten větší byt, anebo pokud bydlí v tom menším, častěji jezdit na dovolenou. To už záleží na nich,“ sdělil.

Michaela Marksová v závěru upozornila, že když nastupovali do vlády, bylo to právě po Drábkově reformě. „Museli jsme zpátky nabrat dostatek úřednic na úřady práce, aby vůbec měl kdo ty dávky kontrolovat. Máme výsledky, kontroly probíhají. Problémem jsou ale nízké platy těch pracovnic. Zdědili jsme situaci po těch škrtech a po té krizi a doháněli jsme a navyšovali to, co předtím těm lidem sebrali. Je to ale v rozpočtu velká suma,“ vysvětlila. I ona uznává, že lepší kontrola by byla, kdyby probíhala na městech a obcích. „Když jsme se ale na Svazu měst a obcí na to zeptali, oni už tu agendu zpátky nechtěli. Je to velká práce a zodpovědnost,“ konstatovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…