Během střelby u Chicaga zemřelo šest lidí. Dalších 57 postřelených bylo ve městě jen za víkend

04.07.2022 22:26

Během oslav amerického Dne nezávislosti došlo v pondělí v Highland Parku ve státě Illinois ke střelbě na účastníky tamního slavnostního průvodu. Během útoku zemřelo až šest lidí a 31 bylo zraněno. Policie po střelci stále pátrá. Děje se tak po dalším z tragických víkendů v nedalekém Chicagu, kde bylo jen od pátku postřeleno až 57 lidí.

Během střelby u Chicaga zemřelo šest lidí. Dalších 57 postřelených bylo ve městě jen za víkend
Foto: Twitter @CT24zive
Popisek: Policie na místě střelby v Highland Park

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11256 lidí
Během střelby, jež se odehrála v Highland Parku, vzdáleném od centra Chicaga necelých 35 kilometrů, bylo podle televize Fox zabito nejméně šest lidí a 31 dalších zraněno. Počty zraněných a obětí měli sdělit zástupci tamní samosprávy během odpolední tiskové konference. 
 
Podle televize policisté po střelci pátrají. Popisován je jakožto běloch ve věku 18–20 let, má mít dlouhé černé vlasy a štíhlou postavu. „Na místě zasahuje mnoho strážců zákona, kteří zajistili perimetr kolem centra Highland Parku,“ píší v prohlášení zástupci města. 

Starostka Highland Parku Nancy Roteringová vyzvala obyvatele, aby se v době, kdy policie pátrá po střelci, vyhýbali centru města. 
Guvernér státu Illinois J. B. Pritzker ze strany demokratů rovněž potvrdil, že on a jeho zaměstnanci situaci „pozorně sledují“. „Žádám všechny obyvatele Illinois k modlitbám za rodiny těch, jež byli zničené zlem, jež se dnes spustilo v Highland Parku,“ uvedl ve svém prohlášení s tím, že nemá slov pro „monstrum, které číhá a střílí do davu oslavujících rodin s dětmi“. 
 
„Teror a bezuzdné násilí se střelnými zbraněmi v zemi“ podle guvernéra zastaví až ukončení „epidemie násilí páchaného střelnými zbraněmi“.
Střelba trápila Chicago také o víkendu. Jen během něj bylo podle serveru Chicago Sun Times ve městě od pátku postřeleno až 57 lidí, z nichž devět zemřelo. Od počátku roku do 3. července pak podlehlo střelným zraněním ve městě 320 lidí.
 
Chicagská starostka Lori Lightfootová, zvolená za demokraty, jež proslula coby první černošská LGBT žena zvolená do funkce starostky velkého amerického města, v posledních letech – zejména po protestech aktivistického hnutí Black Lives Matters – prosazovala snížení rozpočtu policie či nutné reformy policejních sborů. Ve městě sice panují velmi přísné zákony na držení střelných zbraní, držení pistolí a menších zbraní je ovšem dovoleno. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…