Bejval to slušnej chlap, řekl Jakl o řediteli ČT. Jasně o zrušení státní TV a rádia

02.04.2019 14:25

V Rozstřelu serveru iDNES se setkali dobří známí, šéfredaktor Mladé fronty Jaroslav Plesl a Ladislav Jakl, ještě nepotvrzený člen Rady pro televizní a rozhlasové vysílání. Mluvilo se o ČT a jejím řediteli, o veřejnoprávních médiích i o svobodě slova. Jakl uvedl, že Petr Dvořák, ředitel ČT, si možná ani nemyslí, co říká v médiích, ale musí jít s lidmi, kteří si ČT „združstevnili“. Svým novým kolegům vzkazuje, že děti nežere, a svým odpůrcům, že i kdyby chtěl ČT vybagrovat a vydezinfikovat, tak je ve špatné radě.

Bejval to slušnej chlap, řekl Jakl o řediteli ČT. Jasně o zrušení státní TV a rádia
Foto: Archiv PL
Popisek: Ladislav Jakl

Jakl nejdříve rozvíjel, s jakým úmyslem byla založena tato rada, na jejímž založení se podílel. Byl prý definován vágní veřejný zájem, sepsán zákon, a tak rada vznikla. Jakl také uvedl, že na rozdíl od toho, co dnes tvrdí zastánci veřejnoprávních médií, tak tehdy nebyl úmysl odstrčit radu a kontrolu od politiků, jenom od exekutivy, aby si vláda nevyřizovala účty s opozicí. A Jakl dodal, že si dokáže představit i jiné modely, jak by rada a veřejnoprávní média mohla fungovat.

Anketa

Kdo dělá nejlépe zahraniční politiku?

hlasovalo: 12527 lidí

Zdůraznil, že v době, kdy se instituce zakládala, tak neexistovaly soukromé televize a rádia. Připomenul, že se mu povedla „loupež“, když prošel návrh, aby z rozpočtu státní televize a rozhlasu bylo uloupnuto od každého 50 milionů korun a bylo to poskytnuto začínajícím soukromým médiím. Zmínil, že na rozdíl od novin bylo k dispozici méně kmitočtů, což už dnes neplatí, takže trh byl mnohem menší. Argument pro veřejnoprávní televize byl, že menšiny, jako třeba fanoušci pořadů o zvířatech, jež by se ekonomicky nevyplatily, by měly být zastoupeny. A ten již dnes také neplatí, protože televizi si přes internet může zřídit v podstatě každý, kdo má kameru nebo mobil. Ale ubezpečil diváky: „Jestli se někdo bojí, že dekretem zruším ČT nebo Český rozhlas, tak to skutečně není možné.“

Jaroslav Plesl pak zmínil výpady ředitele ČT Dvořáka proti Jaklovi a těm, kdo ho zvolili v médiích. „Rozhodování Poslanecké sněmovny při obsazování mediálních rad v poslední době zřetelně ukazuje na snahu posílit v nich ty názorové proudy, které volají po omezení nezávislých médií, zejména pak ČTK, Českého rozhlasu a České televize. Nové funkce dávají nositelům těchto názorů punc relevance a umožní jim ovlivňovat rozhodování orgánů, které mají naopak toto nezávislé prostředí pro fungování českých médií garantovat,“ řekl pro Aktuálně.cz generální ředitel České televize.

Anketa

Kdo dělá nejlépe zahraniční politiku?

hlasovalo: 12527 lidí

„Je bohužel evidentní, že v tuto chvíli vedle členů SPD a KSČM v Poslanecké sněmovně existuje další velká skupina poslanců, která tento nebezpečný trend podporuje,“ dodal Dvořák.

Jakl prohlásil, že stejné názory má už asi 30 let, a když byl Petr Dvořák ředitelem na TV Nova, tak proti Jaklovi nic neměl. A doplnil, že v soukromých médiích je korektiv sledovanosti, tedy že ti, kdo sledovanost zmenšují, jsou vyhozeni, zatímco v ČT nic takového není. A když prý Dvořák nastoupil do ČT, tak si toto zřejmě uvědomil, a došlo mu, že je tam možné v podstatě všechno, tvrdí Jakl. Dále dodal, že právě dělat paniku v médiích kvůli jednomu ze 13 členů rady je útok na svobodu slova.

Jakl se dále bránil, že on je právě zastáncem svobody slova, za což byl údajně i šikanován. Argument, který jeho odpůrci používali, byl, že to znamená, že chce svobodu slova i pro nacisty a podobné ideologie. Nový člen rady zdůraznil, že nikomu nikdy neupíral svobodu slova. „Možná svobodu nakládat s cizím majetkem ku prospěchu zájmových skupin,“ rýpnul si do ČT. U Dvořáka vyslovil podezření, že to, co říká na jeho adresu, si vůbec nemyslí, pouze jedná tak, aby uspokojil ty, kteří „si združstevnili televizi“. „Dycky bejval slušnej, rozumnej chlap,“ ale „kdo chce s vlky být, musí s vlky výt,“ shrnul osobu Petra Dvořáka.

Že pro něj zvedlo ruku 88 poslanců, ho překvapilo. Určitě prý ve Sněmovně není tolik lidí, co s jeho názory souhlasí, ale možná si podle Jakla řekli, že zastupuje proud, který si zaslouží reprezentaci. Okomentoval také složení rady a obavy, že je to zrovna on, kdo je důsledkem politického tlaku na ČT. Je podle něj zajímavé, že zrovna on, permanentní nestraník, je strašákem, když členové rady jsou „samí bejvalí senátoři, poslanci a primátoři“. Navíc, koho jaká strana nominuje, podle něj není tak závislé na politické orientaci a ve složení rady je znát určitá setrvačnost ohledně výsledků  voleb do Poslanecké sněmovny. Přiznal, že nominaci mu nabídl sám předseda SPD Tomio Okamura a výhra ho překvapila.

Vyjádřil se také k Vadimu Petrovovi a poznámkám o tom, že budou spolupracovat v Radě jako bývalí spolupracovníci Václava Klause. Prý se naposled viděli před 20 lety. Bylo to dávno, nic moc z toho neplyne, říká Jakl.

Anketa

Vítáte zvolení Ladislava Jakla do RRTV?

95%
5%
hlasovalo: 21617 lidí

Plesl se také zeptal na TV Barrandov a jejího majitele Jaromíra Soukupa. Podle novopečeného člena rady Soukup rafinovaně a promyšleně pokrývá díru na trhu. Jeho diváci jsou prý ti, kteří jsou nespokojení, a myslí si, že jim „mažou med kolem huby“. A Soukup podle něj musí dát najevo, že je to právě on, kdo pro ně bude vysílat. Není to podle Jakla žádná srdeční záležitost, je to kalkul. Jak se bude stavět ke stížnostem, které se na Soukupa snášejí, uvidí podle toho, jak bude stížnost podložená. Ale dodal, že pokud se někdo cítí poškozen, tak je zde občanskoprávní zákoník, a nemusí stále jen podávat stížnosti na radu.

Na závěr svým novým kolegům z rady vzkázal: „Nežeru malé děti.“ Zvláště prý teď při předvelikonočním půstu. Takže se ho prý nemusí bát. A dodal poslední argument proti veřejnoprávním médiím: „Stát nemá vařit pivo, péct rohlíky a vysílat.“ Prý by byl proti veřejnoprávním médiím, i kdyby jejich vysílání bylo skvělé, současný stav je podle něj jen důsledkem nedostatku kontroly. Ale doplni,l že jako člen rady si to může „strčit za ucho“, protože činnost rady se tímto nezabývá. Takže i když by chtěl ČT „vybagrovat a vydezinfikovat“, je ve špatné radě.

Článek iDNES ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…