Bek nebude obhajovat v Senátu. Ať opustí i ministerstvo, vzkazují pedagogové

08.03.2024 18:44

Senátor a ministr školství Mikuláš Bek (STAN) nebude na podzim obhajovat senátorské křeslo. Bek se prý chce věnovat své agendě na ministerstvu školství, což by mu nedovolilo aktivně se zapojovat do předvolební kampaně. Podle prezidenta Pedagogické komory Radka Sárköziho je dobře, že Bek znovu do Senátu nekandiduje a při té příležitosti by prý měl rovnou opustit i ministerstvo školství.

Bek nebude obhajovat v Senátu. Ať opustí i ministerstvo, vzkazují pedagogové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Mikuláš Bek nebude obhajovat své senátorské křeslo v podzimních doplňovacích volbách. „V podzimních volbách do Senátu jsem se rozhodl nekandidovat. Chci se plně věnovat potřebným změnám v resortu školství, což by při intenzivním zapojení do kampaně nebylo možné,“ oznámil na sociální síti X.

„Aktivní účast v kampani, která startuje již v létě, by navíc mohla negativně ovlivnit prosazení nutných změn, na nichž je nyní shoda napříč politickým spektrem. O svém rozhodnutí jsem informoval předsednictvo STAN i kolegy v Brně,“ vysvětlil Bek.

 

 

Podle informací, které získaly ParlamentníListy.cz, je za tím ale i něco jiného. Bek totiž neúspěšně sháněl podporu zejména u koalice SPOLU, které se mu ale nedostalo a tak se kandidatury raději vzdal.

To vítá prezident Pedagogické komory Radek Sárközi, podle nějž je Bek asi stejně špatný senátor jako ministr školství. „Mikuláš Bek vnesl do českého školství chaos. Jeho výstupy v médiích jsou velmi často zavádějící až lživá. Proto bych ocenil, kdyby jako ministr školství skončil co nejdříve. Jeho odvolání z postu ministra školství požadovala drtivá většina učitelů, kteří se zapojili do dotazníkového šetření Pedagogické komory,“ uvedl Sárközi pro ParlamentníListy.cz s odkazem na šetření, podle nějž by 86 % pracovníků škol by bylo rádo, kdyby Bek na resortu školství skončil.  

„Kritizují ho nejen pracovníci škol a opozice, ale i koaliční politici. A to včetně jeho kolegů z hnutí Starostové a nezávislí. Je pravděpodobné, že kvůli jeho působení na MŠMT skočí STAN pod pětiprocentní hranicí pro vstup do Poslanecké sněmovny v parlamentních volbách v příštím roce. Myslím si, že i jako senátor byl velmi špatný. Proto vítám, že nebude znovu kandidovat,“ dodal Sárközi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …