Bek se podíval na platy pedagogů: Některým prý mohou závidět i politici

02.09.2023 13:18

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se vyjádřil k platům vysokoškolských učitelů, závidět by jim je podle něj mohli mnozí politici či poslanci, uvedl v podcastu Politalk. Navzdory jeho původním slibům se má rozpočet kapitoly školství snížit o 11,6 miliardy.

Bek se podíval na platy pedagogů: Některým prý mohou závidět i politici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Ministr školství uvedl, že učitelé budou jedinou profesní skupinou státních zaměstnanců, která bude mít v příštím roce vyšší platy, zvýší se jim v průměru asi o 3000 korun. Co se týká platů vysokoškolských učitelů, ty mu přijdou již nyní poměrně vysoké.

„Podrobně jsem se seznámil, jak vypadají platy vysokoškolských učitelů. Když se podíváme na univerzity v průměru, tak mají odborní asistenti o něco více, než je plat učitelů v regionálním školství,“ uvedl ministr školství v podcastu Politalk.

Dokonce i politici by podle ministr mohli vysokoškolským učitelům platy závidět: „Za všechny univerzity si myslím, že jsou to platy, které jsou z pohledu širší veřejnosti poměrně vysoké. Některé mohou závidět i politici nebo poslanci,“ pousmál se Mikuláš Bek.

Učitelé se ale vůči takovému přístupu bouří. V pátek byl zveřejněn konečný návrh rozpočtu, o kterém bude hlasovat vláda. Rozpočet kapitoly školství se má snížit o 11,6 miliardy, což znamená, že v době vysoké inflace učitelé bude čekat uskromňování.

Pedagogická komora vyzývá učitele ke stávkové pohotovosti. „S tím rozhodně nemůžeme souhlasit. Vyzveme školy, aby vstoupily do stávkové pohotovosti,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Radek Sárközi, prezident Pedagogické komory.

Ta provedla mezi pedagogy průzkum, z něhož vyplynulo, že 93 procent učitelů její vyhlášení podporuje. A 70 procent pracovníků škol je rovnou připraveno do stávky vstoupit.

„Když si vezmeme platy učitelů v roce 2021, tak činily 126,4 % průměrné mzdy v České republice a letos už je to jenom 116,6 % a když se podíváte na statistiky Českého statistického úřadu, tak školství je oblast, kde nejvíc klesly reálné mzdy loni i za letošní první čtvrtletí, takže se dá říct, že školství je úplně na posledním místě v prioritách téhle vlády. A je třeba se ozvat,“ vysvětloval Sárközi už dříve.

„V uplynulém roce reálná mzda nejdrastičtěji poklesla ve školství,“ potvrdil i poslanec SPD a bývalý ředitel školy Zdeněk Kettner. Škrtání v kapitole školství je podle něj každoroční, a ten letošní už dle navržených čísel bude pro vzdělání a tím i budoucnost našeho státu devastační.

„Jednoznačně se ukazuje, že sliby pětikoalice v oblasti školství nebyly myšleny vážně a současné ujišťování, jak se škrty negativně neprojeví ve vzdělávání, byly jen zbožné přání. Uvěřit tomu mohl jen naprosto bláhový a zaslepený člověk,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

nesnáším, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePobavený-divák , 02.09.2023 13:32:24
Nesnáším pojem "stávková pohotovost". Co to je ? Jen takové bubububu? Alibi pro odborové bossy, že jako něco dělají? Nerozumím tomu, je to jako když si v hospodě chlapi vyhrožují, že si dají po čuni a na nic se pak nezmohou.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…