Bělobrádek: Může to být tak, že ve vládě nebudou žádní předsedové stran. Aby to Babišovi nebylo líto

29.11.2017 9:38

Prapodivné vyjednávání o vládě. Tak nazval současnou situaci předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v rozhovoru pro server Info.cz. I když vzniká menšinová vláda, Bělobrádek varuje před hlasovací většinou ANO, SPD a KSČM.

Bělobrádek: Může to být tak, že ve vládě nebudou žádní předsedové stran. Aby to Babišovi nebylo líto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Právě hlasovací většinu těchto hnutí a strany považuje Bělobrádek za komplikaci při možném vzniku většinové vlády. „Nikdo nechce být za hlupáka, aby umožnil vznik menšinové vlády, anebo byl uvnitř koalice, a pak byl stejně přehlasováván touto většinou podle toho, jak se to bude hnutí ANO hodit,“ uvedl Bělobrádek jasně. 

„Skrytá hlasovací koalice tady existuje a možná, když se dohodnou, udělají nějaký byznys. Konečně, vidíme, jak dopadlo vyjednávání o výborech, kdy snaha tvrdit, že je tady jediná vládní strana a zbytek opozičních, dopadla směšně,“ dodal lidovecký předseda.

Původní text ZDE

Bělobrádek se zároveň vyjádřil k tomu, že první pokus o vyslovení důvěry vládě Andreje Babiše by neměl být úspěšný. Domnívá se tak alespoň na základě veřejných deklarací poslaneckých klubů.

Závěrem podotkl také to, že od hnutí ANO jeho strana nikdy žádnou nabídku k jednání nedostala. „Jediné, co padlo, byl dotaz, zda trváme na své podmínce, kterou jsme jasně řekli před volbami, tedy že by ve vládě neměl být člověk, který je obviněn a hrozí mu trestní stíhání. My jsme potvrdili, že na této podmínce trváme,“ podotkl Bělobrádek, jenž se domnívá, že variant k postavení vlády je celá řada.  

„Je možné například postavit vládu, ve které vůbec nebudou – aby to panu Babišovi nebylo líto – žádní předsedové politických stran. Sestavit lze nějakou širší koalici nebo úřednickou vládu, poloúřednickou či polopolitickou vládu. Možností je opravdu mnoho,“ uzavřel se slovy, že on je osobně přesvědčen, že v zájmu občanů České republiky je, aby tady byla stabilní většinová vláda, případně menšinová vláda za jasné podpory. 

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…