Bělobrádek chce do USA a Izraele vyslat zmocněnce pro českou vědu

27.11.2014 20:30

Úřad vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) chce vyslat do Spojených států a Izraele zmocněnce, kteří by v obou zemích zastupovali českou vědu. Mají například zajišťovat kontakt pro základní i aplikovaný výzkum, hledat možnosti spolupráce i zprostředkovávat oboustranné výměnné pobyty vědců. Bělobrádek to dnes řekl na setkání s novináři po návratu z pracovní cesty po Izraeli.

Bělobrádek chce do USA a Izraele vyslat zmocněnce pro českou vědu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

V blízkovýchodním státě vidí pro vzájemnou spolupráci velký potenciál mimo jiné ve vývoji nových technologií s komerčním využitím.

„Chceme mít ve Spojených státech a Izraeli ‚styčné důstojníky', kteří by zajišťovali bezprostřední kontakt mezi oběma zeměmi a mezi lidmi, kteří tam působí od nás, a těmi, kteří z těch zemí působí u nás. Abychom dělali větší osvětu v tom, co je možné využít v rámci České republiky jak z center excelence, univerzit, tak dalších výzkumných institucí,“ uvedl Bělobrádek. Izrael patří ve výzkumu a vývoji ke světové špičce, zejména v převádění vědeckých výsledků do praxe.

Společné programy v letech 2016 až 2018

Peníze na zmocněnce by mohly jít z rozpočtu ministerstva zahraničí v rámci pilotního dvouletého projektu. Konkrétní jméno zmocněnce pro Izrael, jeho sídlo, zřejmě v Tel Avivu a technické podrobnosti by podle Bělobrádkova náměstka Arnošta Markse mohly být známy do příštího léta. „Ten člověk by měl podobnou funkci, například jako má stálé zastoupení v Bruselu. Je několik různých variant, jak by se to řešilo,“ přiblížil.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Podle Bělobrádka je důležité, aby do Izraele jezdili nejen odborníci z výzkumu, ale i managementy výzkumných institucí. Český vicepremiér podepsal v úterý v Jeruzalému deklaraci o spolupráci obou zemí ve výzkumu a vývoji s izraelským ministrem pro vědu Jaakovem Perim.

Dohodli se na společných výzkumných programech se zapojením univerzit, výzkumných center a firem pro léta 2016 až 2018 v oblasti základního i aplikovaného výzkumu. Projekty by se měly týkat především IT, strojírenství, automobilového průmyslu, biotechnologií a nanotechnologií, jde o oblasti, které jsou pro Česko prioritou.

V USA vicepremiér navštívil mimo jiné univerzitu v Marylandu

Češi s Izraelci už spolupracují, mimo jiné v aplikovaném a experimentálním vývoji v programu Gesher, podle vicepremiéra by se ale měl zlepšit. Myslí si také, že zajímavá spolupráce by mohla vzniknout i v rámci evropského programu Horizon 2020, v němž jsou desítky miliard eur a do něhož je Izrael zapojen. „Jsou tam velké peníze, které by obě země mohly společně čerpat,“ uvedl. Vzájemnou spolupráci vidí například ve využívání nových českých vědeckých center a posílení výměnných pobytů, ČR by prý mohla vytvořit zázemí izraelským vědcům i na pět let.

V USA vicepremiér navštívil mimo jiné univerzitu v Marylandu, kde jednal o společných projektech a jejich financování s využitím českých, amerických či evropských grantů i výměně akademiků a studentů. Pochválil i spolupráci s technologickým institutem CEITEC v Brně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…