Bělobrádek jede do Ameriky. Má to zásadní vliv na jednání s Babišem a ČSSD

02.12.2013 13:20

Rodící se koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se dnes sejde k dalšímu trojstrannému jednání, od voleb vlastně teprve druhému. Lidovci by si na něm podle čelných představitelů strany mohli vyjasnit, zda vůbec půjdou do vlády. Zatím vyjadřují vážné výhrady k procedurální podobě možného fungování příští koalice. Informuje o tom server iDnes.cz.

Bělobrádek jede do Ameriky. Má to zásadní vliv na jednání s Babišem a ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

"Máme vážné výhrady k návrhu procedurální části koaliční smlouvy. Není tam pojistka. Jen zdůrazňuji, že se nejedná o KDU-ČSL a o restituční zákon, ale o všechny strany a zákony, které budou pro jednu ze tří stran citlivé," uvedl v pondělí Bělobrádek. Pojistkou je míněn mechanismus, který by dvěma stranám umožnil přehlasovat třetího koaličního partnera v případě záležitostí, které považuje tento třetí partner za nepřekročitelné.

Bělobrádek míří do USA

Stojí za pozornost, že od středy budou všechna jednání probíhat bez šéfa lidovců Bělobrádka. Odlétá totiž na pracovní cestu do USA a vrátit se má až za dva týdny, těsně před celostátní konferencí KDU-ČSL 16. prosince, kde zřejmě strana vyřkne úplně poslední slovo ke koaličním vyjednáváním. Ve vyjednávacím týmu Bělobrádka dočasně nahradí Stanislav Juránek. Sporný bod s pojistkou ale může být vyřešen ještě před odletem Bělobrádka do USA.

Lidovci by rádi prosadili především daňové zvýhodnění rodin s dětmi. Je však otázka, zda se jim to podaří, Z uskupení ANO miliardáře Andreje Babiše se stále častěji ozývají hlasy, že by lidovce mohli nahradit poslanci Tomio Okamury z Úsvitu přímé demokracie. Nelze zřejmě vyloučit s absolutní jistotou, že se jednání v tomto duchu nerozeběhnou právě v době, kdy bude šéf křesťanských demokratů „za velkou louží“.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…