Bělobrádek na Primě ohromil: Premiérem klidně může být Babiš

22.12.2013 12:04

KDU-ČSL už nominovala jména ministrů na rezorty, které získá pod svůj patronát. Předseda strany Pavel Bělobrádek v pořadu Partie na televizi Prima Family uvedl, že k vybraným jménům nezaznamenal žádné negativní reakce.

Bělobrádek na Primě ohromil: Premiérem klidně může být Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

„Nevím, proč by nám měli mluvit do nominací, my jim do toho taky nemluvíme,“ dodal směrem ke svým koaličním partnerům, straně ČSSD a hnutí ANO. Očekává, že i tito koaliční partneři dnes představí svá jména do čela jednotlivých rezortů.

Na Ministerstvo kultury nominovali lidovci Daniela Hermana, zemědělství má vést Marian Jurečka a ministrem bez portfeje má být sám Bělobrádek. Prezident Agrární komory Jan Veleba má ale k Jurečkovi výhrady, nepovažuje ho za odborníka na zemědělství a ani ho prý nikdy neviděl na žádné agrární akci.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Jurečka na agrární akce chodil. Buď ho Veleba v té době ještě neznal, nebo ho přehlížel,“ hájil svého koně Bělobrádek. V rezortu zemědělství je podle něj zapotřebí celá řada změn a je přesvědčený, že si s tímto úkolem Jurečka dobře poradí.

Zmínil například, že farmářům se nevyplatí chovat dobytek, a proto se více soustřeďují na produkci rostlinné výroby. Lidovci by z tohoto důvodu chtěli živočišnou výrobu podpořit, a to prostřednictvím různých dotací. „Podívejte se na naše pole, vždyť je to samá řepka a kukuřice. Potřebujeme rovnováhu a dlouhodobou stabilitu v celém rezortu,“ podotkl.

Tančíme s tím, koho máme v sále

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se v sobotu sešel v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Bělobrádek ale podle svých slov nemá informace, o čem se bavili. Je sice podle něj prý přirozené, že předsedové stran jednají s hlavou státu, ale nevyloučil ani možnost, že Zeman jmenuje premiérem právě Babiše, nikoli Sobotku.

„Není to vyloučeno, to všechno je v pravomoci prezidenta republiky. Pokud by eventuálně pan předseda Babiš získal většinu ve sněmovně, tak je to legitimní, je to možnost, která je ústavně v pořádku,“ míní.

Přiznal také, že lidovci nejsou příliš z nadšení z vlády, do níž vstupují. „Tančíte s tím, koho máte v sále,“ pokrčil rameny. Dovedl si prý představit mnohem lepší scénáře, ale voliči rozdali karty jinak a oni to respektují. „Bohužel jsme volby nevyhráli, a tak vybíráme možnost menšího zla. I ten nejmenší koaliční partner ale může změnit velké věci,“ věří Bělobrádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…