Běloruský disident se oháněl sekerou v pražské IKEE. Byl to protest

19.11.2022 11:33

Muž, který v pátek vpodvečer sekerou demoloval nábytek v pražské pobočce obchodního domu IKEA, je běloruský student a aktivista Pyotr Markelov, informovalo rádio Svobodná Evropa. Měl to od něj být protest vůči spojení obchodního řetězce s výrobci, kteří údajně v Bělorusku využívají otrockou práci vězňů.

Běloruský disident se oháněl sekerou v pražské IKEE. Byl to protest
Foto: IKEA
Popisek: IKEA

Návštěvníky obchodního domu IKEA na pražském Zličíně v pátek nemile překvapil výtržník, prý protestující proti zneužívání otrocké práce běloruských vězňů, a to včetně těch politických. Mladý muž v obchodě rozmlátil sekerou dva noční stolky a polil je červenou barvou.

Rádio svobodná Evropa uvedla, že pachatelem byl mladý Bělorus Pyotr Markelov, který v Praze studuje. Na místě ho zadržela policie. Po svém činu si vzal megafon a anglicky prohlásit, že to udělal na protest proti spolupráci obchodního řetězce s běloruským režimem.

Při činu ho natáčel jiný běloruský aktivista, který nahrávku umístil na sociální síť Telegram. Podle něj byly poškozené stolky vyrobeny v Bělorusku. Rádiu Svobodná Evropa sdělil, že Markelov dbal na to, aby ve chvíli, kdy bude ničit nábytek sekerou, nebyly poblíž žádné děti, a poté vyčkal na své zadržení policisty.

Ve čtvrtek zveřejnil americký server Politico zprávu nevládní francouzské organizace, podle níž část běloruských dodavatelů firmy IKEA využívala práce vězňů, mezi nimiž jsou i lidé, kteří skončili za mřížemi kvůli svému politickému přesvědčení, či mladiství, informoval iDNES.cz. IKEA uvedla, že v současnosti nemá s těmito dodavateli přímé vztahy.

Švédský nábytkový řetězec čelil obviněním, že zneužíval k levné práci vězně z východní Evropy, včetně politických, už před rokem 1989. Před deseti lety se objevily dokumenty, podle kterých spolupracovala například s východoněmeckou vládou. V NDR měla mít hned několik továren, kde pracovali političtí vězni. Společnost IKEA ale vinu odmítala, pátrala prý v archivech Stasi také a žádné dokumenty tohoto typu tam nenašla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…