Bělorusové demonstrovali před Škodou. Jenže před špatnou

16.02.2012 18:59

Asi desítka lidí z řad běloruské opozice na Václavském náměstí v Praze protestovala proti tomu, že automobilka Škoda Auto je sponzorem hokejového mistrovství světa v Bělorusku, které se v této autoritářské zemi uskuteční v roce 2014. Demonstranti se sešli před sídlem společnosti Škoda Holding, která však se Škodou Auto nemá nic společného.

Bělorusové demonstrovali před Škodou. Jenže před špatnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Škoda Superb

"Rádi bychom upozornili na skutečnost, že v Bělorusku máme politické vězně a že Bělorusko je totalitní a nedemokratickou zemí. Takováto sportovní událost bude legitimizací běloruských úřadů a bude to využito (prezidentem Alexandrem) Lukašenkem k propagandě," řekl lídr demonstrace a běloruský disident Aleš Michalevič. Ten po útěku z vlasti získal v Česku politický azyl.

Podporuje Škoda diktaturu?

Organizátoři akce s názvem "Škoda podporuje diktaturu v Bělorusku" chtějí, aby automobilka šampionát bojkotovala. S sebou měli účastníci transparenty v angličtině i češtině s nápisy "Škoda se chystá podporovat diktátora Lukašenka" a "Svobodu pro politické vězně".

"Zde sídlí jedna z organizací, které patří Škodě, části škodovácké korporace, a jsme v Praze, v hlavním městě České republiky, kde je pro nás jednodušší uspořádat shromáždění než v Plzni nebo Mladé Boleslavi," vysvětlil Michalevič důvod, proč se demonstrace uskutečnila na Václavském náměstí. Protestující však nevěděli, že plzeňská Škoda v současné době díky společné minulosti sdílí s mladoboleslavskou automobilkou jen jméno.

Z někdejšího koncernu Škoda se v roce 1945 oddělily automobilové závody v Mladé Boleslavi nebo letecká továrna v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…