Benda se v ČT vyjádřil k situaci v Barceloně: Jsme ve válce, takže...

17.08.2017 22:38

Španělskou Barcelonou otřásl teroristický útok. Na co všechno se ještě Evropa musí připravit? Ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize o tom diskutovali senátorka Eliška Wagnerová (Zelení), poslanecký matador Marek Benda (ODS) a bývalý ministr školství Ivan Pilip, který se dlouhodobě věnuje situaci v hispánském světě.

Benda se v ČT vyjádřil k situaci v Barceloně: Jsme ve válce, takže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

V tuto chvíli je potvrzeno, že na slavné barcelonské třídě La Rambla zemřelo 13 lidí a 80 dalších bylo zraněno. Z toho je 15 lidí zraněno velmi vážně. Zadržen byl osmadvacetiletý občan marockého původu. Ve veřejnoprávní televizi o tom informovala spolupracovnice ČT Ľubica Zlochová. Dáma také oznámila, že počet pachatelů mohl být vyšší než dva.

Pilip konstatoval, že útoků v posledních letech přibylo, a všichni se shodují na to, že jde o útoky na náš způsob života. Současná španělská levice ale dnes velmi výrazně podporuje přijímání uprchlíků, takže tento útok španělská levice, toho času opoziční strana, politicky pravděpodobně nevyužije.

„Tam by asi žádný zastupitel nevolal policii, protože viděl na ulici dva černochy, jak se to stalo u nás v Hodoníně. Myslím si, že ve Španělsku jsou na terorismus daleko zvyklejší, ale zároveň si myslím, že by nikdo neprosazoval přísnou protiimigrační politiku,“ prozradil Pilip.

Proč? Protože ve Španělsku se dařila integrace přistěhovalců mnohem víc, než se to dařilo třeba ve Francii.  

Když dostal slovo Benda, byl podstatně ostřejší. „Je evidentní, že jsme ve válce s Islámským státem, a je evidentní, že se začínají využívat zbraně, které jsme nikdy za zbraně nepovažovali. Takže je evidentní, že bychom neměli odzbrojovat evropské občany, ale jít spíš tou cestou Izraele, protože představa, že tyto fanatiky zastavíme s pomocí policejních složek, je mylná,“ řekl poslanec.

Wagnerová doplnila, že by zpravodajské služby měly zintenzivnit svou práci. Benda uznal, že na tom něco je, ale nesmíme si myslet, že tajné služy vyřeší všechno, protože to by se dařilo jen tehdy, kdyby skoro za každým občanem stál agentem. „To bychom se blížili k totalitnímu státu,“ varoval Benda. „Proto já si myslím, že ta cesta je spíš v tom, že si všichni lidé budou muset více všímat svého okolí,“ dodal.

Oba politici se shodli na tom, že nemá smysl zasahovat do práv jednotlivců a na jejich úkor posilovat pravomoci policie. Minimálně v České republice to nepotřebujeme. Benda však trval na tom, že jsme ve válce, a podle toho se musíme také chovat. Mudeme lovit lidi, kteří se hlásí k teroristickým organizacím.

Wagnerová však poukázala na to, že u většiny teroristů se po provedeném útoku ukázalo, že muž či žena byli nějakou dobu v hledáčku policie. „Ale jak pak mohli spáchat ten útok? Tak ty hledáčky asi nebyly dostatečné,“ kroutila hlavou Wagnerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…