Benešová: Před speciálním protikorupčním útvarem varuje Fico

26.07.2013 10:31

Jsme sice zatím udržovací vláda, ale musíme řešit i zásadnější věci, říká v rozhovoru pro Hospodářské noviny ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Ministryně nyní není pro to, aby se zákon o státním zastupitelství dostal do sněmovny. Má obavy, že by ho poslanci převrátili naruby.

Benešová: Před speciálním protikorupčním útvarem varuje Fico
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Ke stažení zákona o státním zastupitelství má Marie Benešová své důvody. „V této politicky rozjitřené době, kdy nám politici odvolávají státní zástupce za jejich profesionální činnost, by vůbec nebylo vhodné ten zákon posouvat vpřed. Je kolem toho akorát hysterie,“ říká Benešová. Na otázku, proč zákon nenechá jednoduše projít sněmovnou, říká, že si dovede představit, co by se stalo. „Mohly by se tam promítnout i některé pasáže, které by ten zákon převrátily naruby. A to nechci. Já jsem dala státním zástupcům přehled, co mi na tom zákoně vadí. Shodli jsme se na tom, že některé prvky nedomysleli. Některé prvky mi třeba museli vysvětlit.“

Marie Benešová se pro HN vyjádřila také k případnému vzniku speciálního úřadu pro vyšetřování korupce. Nový útvar prý nedoporučuje slovenský premiér Fico. „Buď vznikne nový útvar, jak to chtěli nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Tuto problematiku jsem loni dopodrobna konzultovala na Slovensku s premiérem Ficem. Nejsou tam z protikorupčního úřadu nadšení. Pan Fico, právník, mi řekl: 'Vyvarujte se toho. U nás to nesplnilo očekávání.'," řekla Benešová. Podle ní se má poslouchat, jak to funguje v okolních zemích, můžeme se tak prý vyvarovat chyb. Druhou variantou prý je přilepit protikorupční agendu na vrchní státní zastupitelství. To vše se podle ministryně spravedlnosti musí ještě prodiskutovat. Ona sama pak nechce nikomu nic vnucovat.

Pravice je vyděšená

„Když vidíte ty útoky, někdy je to až nedůstojné, co se pořádají na ubohé státní zástupce. A on jen dělá svou práci. Státní zástupci jsou placení, aby byli těmi zlými, nemůžou být dobráci. Oceňuji, že pan Ištvan držel svůj právní názor. A nemůžeme ho tady likvidovat jen proto, že členové ODS lítají v nějaké kauze. Justiční soustava musí být nezávislá, musí se jí dopřát, aby mohla objektivně pracovat,“ míní Benešová. Řekla to v rozhovoru pro HN k aktuální politické situaci.

ČSSD nemá na vybranou

Marie Benešová tipuje, že volby budou v květnu. „Nikde není psáno, že tahle vláda bude vládnout do května bez důvěry. Topolánek vládl čtyři měsíce, pak by to bylo asi o tom, kdo bude mít větší rekord. Už to zde bylo, a pokud vím, dělali zásadní rozhodnutí,“ připomněla Benešová.

V otázce podpory Rusnokově vládě prý ČSSD nemá moc na vybranou. „Protože buď dá důvěru vládě, nebo prezident pověří paní Němcovou s její zajímavou 'stojedničkou'. Když tohle dopustí, tak se sociální demokracie u levicových voličů odepíše,“ myslí si ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Na dobu svého působení v Rusnokově vládě pozastavila své členství v ČSSD.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…