Benešová odmítá výzvy k okamžitému kárnému řízení s Ištvanem

17.07.2013 11:15

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová odmítá výzvy, aby vzhledem k aktuálnímu vývoji kauzy údajného podplacení trojice exposlanců ODS okamžitě iniciovala kárné řízení s olomouckým vrchním státním zástupcem Ivo Ištvanem. Nejprve chce znát názor nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Benešová odmítá výzvy k okamžitému kárnému řízení s Ištvanem
Foto: ČSSD
Popisek: Ministryně spravedlnosti Rusnokovy vlády Marie Benešová

Nejvyšší soud v úterý rozhodl o tom, že tři bývalí poslanci obvinění z korupce jsou vzhledem k poslanecké imunitě vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř byli následně propuštěni z vazby. Expremiér Petr Nečas (ODS), o jehož vydání k trestnímu stíhání v této kauze žádali žalobci sněmovnu, následně prohlásil, že ministryně spravedlnosti musí okamžitě podat návrh na kárné řízení se státními zástupci Ivo Ištvanem a Rostislavem Bajgerem.

Benešová se dnes proti této výzvě ohradila. Nečasovy mediální vzkazy považuje za politické výzvy, které nepatří do právního státu. "V žádném případě nehodlám přistupovat k unáhleným rozhodnutím, a to ani na základě současného rozhodnutí Nejvyššího soudu, se kterým jsem zatím neměla možnost se seznámit," upozornila.

Benešová počká na vyjádření nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana

"Věc musí přezkoumat v rámci dohledu a druhé instance Nejvyšší státní zastupitelství, které má právo posuzovat práci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. To se zatím nestalo, počkám si na vyjádření názoru pana nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana," doplnila ministryně.

Nečas také požadoval, aby kauza byla olomouckému vrchnímu státnímu zastupitelství okamžitě odebrána. Nejvyšší státní zastupitelství dnes uvedlo, že šéf žalobců Zeman se k případu nebude vyjadřovat do té doby, dokud nerozhodne o stížnostech obviněných proti zahájení trestního stíhání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…