Berte Afghánce, žádá EU. A ozývá se... něco jiného. Dochází na akci

24.08.2021 15:37

Může situace v Afghánistánu způsobit další migrační vlnu? Představitelé Francie a Německa již vyjadřují obavy. Rok 2015 opakovat prý nechtějí. Řecko se přitom již opevňuje. Podle jeho ministra musíme podporovat země blízké Afghánistánu, aby uprchlíci nedošli až sem. Polsko ohlásilo stavbu plotu na hranicích s Běloruskem. I tam prý přecházejí Afghánci. Hybridní vojna? A šéfka Evropské komise Ursula Von der Leyenová začíná mluvit o kvótách.

Berte Afghánce, žádá EU. A ozývá se... něco jiného. Dochází na akci
Foto: FB Tomio Okamura
Popisek: Migranti zahazují doklady a kreditní karty

Před šesti lety přitáhlo do Evropy více než 1,2 milionu migrantů z mnoha částí světa, cestovali často stovky až tisíce kilometrů, aby našli nový lepší život. Uprchlická krize 2015 zanechala hluboké politické jizvy. Zažije Evropa další uprchlickou krizi? Budou chtít miliony Afghánců uniknout Tálibánu?

Několik evropských vůdců již vyjádřilo své obavy. Francouzský prezident Emmanuel Macron v televizním projevu 16. srpna řekl, že „vypořádání se s těmi, kdo prchají před Tálibánem, bude potřebovat organizované a spravedlivé mezinárodní úsilí,“ a dodal: „Samotná Evropa nemůže převzít důsledky současné situace.“

Generální tajemník vládnoucích křesťanských demokratů v Německu řekl televizní stanici n-tv: „Pro nás je jasné, že rok 2015 se nesmí opakovat... Nebudeme schopni vyřešit afghánskou otázku migrací do Německa.“

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis v pondělí vyzval EU, aby pomohla zemím sousedícím s Afghánistánem zastavit nový příliv migrantů do Evropy ze země kontrolované Tálibánem. Mitsotakis řekl, že „je důležité, aby Evropská unie podporovala země blízké Afghánistánu, abychom zajistili, že v Evropě nebudeme mít další toky migrantů“. Během pondělního setkání s místopředsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolou pan Mitsotakis řekl, že Řecku se v minulosti podařilo odvrátit masovou migraci a tentokrát tak bude činit „se stejnou politikou“. Řecko například rozšiřuje plot na hranicích s Tureckem, aby tak odradilo potenciální uprchlíky z Afghánistánu.

Údajně byly také nasazeny nové drony, instalovány kamery a radary a brzy bude také najato dalších 250 pohraničníků. Přístupu Řeků se nelze příliš divit. Země byla v první linii migrační krize v roce 2015, kdy do ní přešlo více než milion lidí přímo z Turecka.

Předsedkyně Evropské komise při návštěvě přijímacího centra pro afghánské uprchlíky poblíž Madridu v neděli vyzvala členské státy, aby udělaly více. „Vyzývám všechny státy, které se zúčastnily afghánských misí, Evropany a další, aby zajistili dostatečné kvóty pro uprchlíky a bezpečné cesty, abychom společně mohli vyhovět těm, kdo potřebují ochranu,“ řekla von der Leyenová novinářům.

Polsko mezitím oznámilo, že podél své hranice s Běloruskem, která v posledních týdnech zaznamenala příliv uprchlíků včetně Afghánců, postaví plot. Polsko také tvrdí, že jde hlavně o „ekonomické migranty“, a obviňuje Bělorusko z vedení „hybridní války“ tím, že je nasměruje k polským hranicím. Skupiny na ochranu lidských práv zase nazpět obvinily Polsko z porušení Ženevské úmluvy tím, že ignorovaly žádosti migrantů o azyl.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…