Besser v úterý předá demisi prezidentovi

12.12.2011 11:55

Prezident Václav Klaus přijme demisi ministra kultury Jiřího Bessera v úterý v 15:30 při setkání s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Oznámil to tiskový odbor prezidenta. Termín jmenování nového ministra zatím Hrad ani premiér nesdělili. Besserova nástupce by měl v pondělí odpoledne vybrat celostátní výbor hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Největší favoritkou na uvolněný ministerský post je poslankyně Alena Hanáková z hnutí STAN. Informuje ČTK.

Besser v úterý předá demisi prezidentovi
Foto: red
Popisek: Jiří Besser

Besser svůj odchod oznámil ve čtvrtek. O křeslo ve vládě někdejší berounský starosta přišel kvůli případu s financováním floridského bytu odsouzeného podnikatele Pavla Hrácha. Besser měl podíl ve společnosti Comoros Group, prostřednictvím které Hrách koupil byt na Floridě, v majetkovém přiznání to ale ministr neuvedl. Své angažmá ve firmě vysvětloval tak, že chtěl pomoci dlouholetému příteli ručením.

 

O novém ministrovi kultury se rozhodne v pondělí
 

Starostové a nezávislí, kteří Bessera do vlády při jejím sestavování nominovali, by v pondělí měli rozhodnout o jeho náhradě. Předseda poslanců TOP 09 a šéf hnutí STAN Petr Gazdík v pondělí uvedl, že Hanáková by nominaci na funkci přijala. Ve hře jsou podle něj ještě rektor Akademie múzických umění Ivo Mathé a děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Michal Stehlík.

 

Jméno někdejší starostky Vizovic Hanákové v souvislosti s ministerským křeslem nejčastěji padalo už minulý týden. Konečnou personální pravomoc v otázce členů vlády za TOP 09 a STAN má předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ten ale podle svých slov hodlá respektovat nominaci spřízněného hnutí. S kandidátem na ministra pak bude muset souhlasit ještě premiér Nečas.

 

Prezident je nyní na pracovní návštěvě polské Vratislavi, vrací se v úterý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…