Bez Ruska ne. Svět o nové obilné dohodě a Ukrajině

10.09.2023 18:41

Představitelé států G20 na summitu v indickém Novém Dillí vyzvali k realizaci černomořské obilné iniciativy, která by zajistila okamžité a nerušené dodávky obilí. Turecký prezident Erdogan však vzkázal, že dohoda, jež by vylučovala Rusko, by nebyla udržitelná. Turecko bude s Ruskem a Ukrajinou o obnovení dohody dále jednat.

Bez Ruska ne. Svět o nové obilné dohodě a Ukrajině
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: obilí

V indickém Novém Dillí se ze soboty na neděli koná summit zemí G20. Evropskou unii na summitu zastupují předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michael. Mezi diskutovaná témata patřila válka na Ukrajině, silný a udržitelný růst, cíle udržitelného rozvoje, klima a životní prostředí, digitální přechod a rovnost žen a mužů.

„Jsme odhodláni vyvést svět ze současných problémů a vybudovat bezpečnější, silnější, odolnější, inkluzivnější a zdravější budoucnost pro naše lidi a planetu,“ vydali společné prohlášení představitelé členských zemí na konci summitu.

Představitelé G20 v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině vyzvali k zastavení vojenského ničení nebo jiných útoků na potravinářskou a energetickou infrastrukturu. Zároveň vyzvali k realizaci iniciativ včetně Černomořské obilné iniciativy, jež by měla zajistit okamžité a neomezené dodávky obilí.

Tato dohoda mezi Ukrajinou a Ruskem, kterou zprostředkovaly Turecko a OSN, byla podepsána loňský rok v červenci. Vypršela koncem června 2023.

Po ukončení summitu G20 v Novém Dillí na tiskovém brífinku ovšem turecký prezident Tayyip Erdogan prohlásil, že jakákoliv iniciativa na oživení Černomořské dohody, která by vylučovala Rusko, pravděpodobně nebude udržitelná, informovala agentura Reuters.

Reportérům Erdogan sdělil, že Turecko je více nakloněno tomu, že by Rusko posílalo zdarma obilí do chudších zemí.

Rusko, Ukrajina a Turecko budou o dohodě o dodávkách obilí i nadále jednat, dodal Erdogan. Možnost zprostředkování dohody podle něj není „beznadějná“. Podle dvou neznámých zdrojů agentury Reuters měl Erdogan o této záležitosti jednat i s japonským premiérem Fumiem Kišidou.

G20 je skupinou největších ekonomik. Byla založena roku 1999 a od roku 2008 se skupina setkávala pravidelně jednou za půl roku, od roku 2011 se schůzky omezily na jednu ročně. Jejími členy je devatenáct států a jednotný vnitřní trh Evropské unie. Ekonomiky G20 celkově představují okolo 85 procent světového HDP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Posílejte obilí a suroviny -, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevemeno , 11.09.2023 9:11:44
a my vás za to zařízneme!

|  5 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…