Bez dokladů, neuměli česky! Na největším cvičení záložníků v historii armády kontrolovali hranici

27.04.2018 10:40

REPORTÁŽ Zadržení a prověření skupinky cizinců, kteří bez dokladů překročili státní hranici. I takovou situaci simulovali ve čtvrtek na jihu Čech zástupci policie a armády. Cvičení, které se na Českokrumlovsku v těchto dnech konalo, bylo součástí celorepublikové akce s názvem Hradba 2018. O ochraně hranic přímo na místě promluvila i jihočeská hejtmanka Ivana Stráská. Ta se pro ParlamentníListy.cz navíc vyjádřila i k tomu, že podle některých verzí v tisku by se právě ona mohla údajně stát ministryní kultury.

Bez dokladů, neuměli česky! Na největším cvičení záložníků v historii armády kontrolovali hranici
Foto: David Hora
Popisek: Největší cvičení aktivní zálohy v historii Armády České republiky a Policie ČR s názvem Hradba 2018 na jihu Čech

Největší cvičení aktivní zálohy v historii Armády České republiky a Policie ČR s názvem Hradba 2018 začalo 3. dubna. Na výcvik bylo celkem povoláno 1400 záložníků. Cílem bylo připravit vojáky aktivní zálohy k plnění úkolů při operačním nasazení a k vyčlenění sil a prostředků pro plnění úkolů Policie České republiky. Akce se konala ve vojenských újezdech Hradiště a Libavá, v prostorech 21. základny taktického letectva Čáslav a také ve schválených prostorech civilního sektoru. Nechyběly ani jižní Čechy, konkrétně pohraniční oblasti na Českokrumlovsku. Tady bylo cílem akce prověření záložníků ve střežení a obraně strategických objektů a spolupráci s policií při posílení hlídek na ochranu „zelené hranice“ na území Jihočeského kraje.

Překročení státní hranice

Jak uvedl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner, ve čtvrtek byly součástí cvičení i ukázky modelových situací, ke kterým by mohlo dojít v případě, že by byl vyhlášený nějaký „výjimečný stav“. „Jednou z modelových situací dnes bylo zaregistrování skupinky osob, u kterých byl předpoklad, že překročily státní hranice a jdou po turistické stezce směrem do vnitrozemí. Pohyb těchto osob zaznamenala termokamera, kterou používají policisté cizinecké policie,“ uvedl Jiří Matzner. Skupinka „cizinců“, které si „zahráli“ studenti, byla zadržena na nejbližší křižovatce. Policisté společně s vojáky skupinku prohledali. „Zjišťovali, zda se u některé z těchto osob nenachází zbraň, nebo skryté doklady. A pak, protože se prokázalo, že se jedná o cizince bez dokladů, kteří překročili státní hranici, byli eskortováni na oddělení cizinecké policie, které je vybaveno další technologií a technikou. Ta umožní například pomocí otisků prstů zjistit, zda se ten člověk už v nějakém státě nevyskytoval, nebo zda není žadatelem o azyl. Zatím byla verze, že nikdo z nich nerozumí česky a nikdo z nich nechtěl říci, kdo je a odkud přišel,“ popsal simulovanou situaci Jiří Matzner.

Kontroly „zelené“ hranice, vlaků i kamionů

Jak Jiří Matzner uvedl, kontroly hranice probíhají nejen při mimořádných situacích. „My se v tomto terénu pohybujeme při namátkových kontrolách nebo při plánovaných akcích. Buď reagujeme na nějaké informace, například rakouských nebo německých kolegů, že by sem mohla nějaká skupinka směřovat, anebo je to naše vlastní šetření,“ uvedl Jiří Matzner s tím, že se zaměřují nejenom na „zelenou“ hranici, ale i na železniční uzly, autobusovou a dodávkovou dopravu a také na kamiony. „Protože to je také způsob, kdy se tito lidé do republiky nebo přes republiku dostávají,“ vysvětlil policejní mluvčí.

Cvičení Hradba 2018 na jihu Čech. Foto: David Hora

Kontrola hranic je nutná

Na akci ve čtvrtek zavítala i jihočeská hejtmanka Ivana Stráská a i ona se vyjádřila k tomu, jak v současné době vidí ochranu hranic. „Po určité době, kdy jsme měli pocit, že nepotřebujeme žádnou ochranu hranic, tak už minimálně dva tři roky pocit, že ochrana je potřebná, mám,“ sdělila Ivana Stráská a připomněla podobné cvičení, které proběhlo před dvěma lety, tehdy s názvem Hradba 2016. „Jsem ráda, že to tímto cvičením pokračuje. A že se to cvičení rozšiřuje i na ochranu určitých cílů, které mohou být rizikové,“ vysvětlila hejtmanka.
Ivana Stráská se při té příležitosti pro ParlamentníListy.cz vyjádřila i k tomu, že v médiích bylo zmíněno, že podle některých verzí by právě ona mohla být příští ministryní kultury. „Vědí to všichni kromě mne. Já o tom nevím nic,“ sdělila jihočeská hejtmanka a na otázku, zda by na něco takového přistoupila, odpověděla rázně: „Ne!“

Cvičení Hradba 2018 na jihu Čech. Foto: David Hora


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…