Bez elektřiny 4,5 milionu lidí. I v Kyjevě. Zelenskyj řekl, co Rusko způsobilo

07.11.2022 7:28 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém další projevu k Ukrajincům i ke světu znovu od plic vyčinil Rusku. Jenže tentokrát nezůstal jen u Ruské federace. Vynadal i všem těm, kteří Rusku pomáhají prodlužovat válku. Poté Ukrajincům sdělil, že zima bude pro všechny opravdu těžká. Ale Zelenskyj věří, že jeho země přečká až do jara. „Musíme tuto zimu vydržet a na jaře být ještě silnější než nyní,“ zdůraznil.

Bez elektřiny 4,5 milionu lidí. I v Kyjevě. Zelenskyj řekl, co Rusko způsobilo
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33140 lidí
Volodymyr Zelenskyj hovořil s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a žádal ji o další finanční podporu Ukrajiny. Požádal ji také, aby EU nadále vyvíjela tlak na Rusko, ale také na Írán.

„S paní Ursulou von der Leyenovou jsme dnes samozřejmě hovořili o zvyšování tlaku na íránský režim. Jeho spoluúčast na ruském teroru musí být potrestána. A my tuto otázku přeneseme nejen na úroveň našich tradičních partnerů. Celý svět se dozví, že íránský režim pomáhá Rusku prodlužovat tuto válku, a tedy prodlužovat účinek těch hrozeb pro svět, které vyvolala právě ruská válka. Nebýt íránských dodávek zbraní agresorovi, byli bychom nyní blíže k míru. A to znamená blíže k úplnému řešení potravinové krize. Blíže k vyřešení krize životních nákladů. Blíže ke stabilizaci na trhu s energií. Blíže ke spolehlivé bezpečnosti proti radiačnímu vydírání, kterého se Rusko nevzdává. Proto naprosto každý, kdo pomáhá Rusku prodlužovat tuto válku, musí nést odpovědnost za důsledky této války spolu s ním,“ zdůraznil Zelenskyj.

Připomněl, že Írán posílá do Ruska sebevražedné drony a v budoucnu se Rusku chystá poskytnout balistické střely, aby mohla Ruská federace rozsévat další zkázu a smrt po celé Ukrajině. A Ukrajina se na to chystá reagovat. Zelenskyj konstatoval, že jeho země v podstatě už reaguje. Reaguje mimo jiné tím, že omezila operace ruské flotily v Černém moři.

„Čím menší je ruská černomořská flotila, tím je v Černém moři bezpečněji. A určitě přijde den, kdy oznámíme, že jsme Ukrajině zajistili plnou ochranu před ruskou hrozbou na moři i na obloze. Jsem si tím jistý,“ pravil ukrajinský prezident.

Je si tím prý jist i proto, že Ukrajinci odolávají dalším a dalším útokům Rusů, kteří prý přímo do prvních linií posílají i nově mobilizované muže. Zelenskyj tady děkoval nejen obráncům, kteří tlačí na Rusy ze všech sil, ale také všem těm, kteří se snaží co nejrychleji obnovovat energetickou infrastrukturu poničenou ruskými útoky. V tuto chvíli je prý bez elektřiny na 4,5 milionu lidí, často přímo v Kyjevě. „Je to opravdu obtížné,“ připustil ukrajinský prezident.

„V průběhu týdne jsem absolvoval několik speciálních setkání s vládními úředníky, zástupci energetických společností a regionálních správ ohledně pravděpodobných scénářů v energetice. Každý scénář podrobně zvažujeme a připravujeme příslušná opatření. Bez ohledu na to, co teroristé chtějí, bez ohledu na to, čeho se snaží dosáhnout, musíme tuto zimu vydržet a na jaře být ještě silnější než nyní, být ještě více připraveni na osvobození celého našeho území než nyní. Každý měsíc si musíme klást obtížné cíle, a když jimi projdeme, budeme ještě silnější,“ pravil Zelenskyj.

Poté se rozloučil tradičním zvoláním „sláva Ukrajině“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …