Bez nájemného. A zaberou si i další majetek. Dohoda s USA: Nové obavy

25.05.2023 8:32 | Ze sítí

Veškerá zařízení a prostory budou poskytnuty americké straně bez nájemného. A v případě potřeby si Američané zaberou i další majetek, v součinnosti s českou stranou. Tak vykládají politicky aktivní advokáti Michal Hašek a Jana Zwyrtek Hamplová některé pasáže obranné dohody DCA mezi USA a Českou republikou. Hejtmani a starostové by prý měli mít obavy.

Bez nájemného. A zaberou si i další majetek. Dohoda s USA: Nové obavy
Foto: FB Jany Černochové
Popisek: Podpis smlouvy o spolupráci mezi USA a ČR

V úterý ministryně obrany Jana Černochová ve Washingtonu podepsala vojenskou smlouvu mezi Českou republikou a USA. Již předtím se ale vedly vášnivé debaty o významu a smyslu některých ustanovení. K tématu řekla své i Jana Zwyrtek Hamplová, která bude coby senátorka o dokumentu hlasovat.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33716 lidí

Zaměřila se na článek 3, který se potenciálně může stát sporným. Pojednává o přístupu k dohodnutým zařízením a prostorům a pravidlům jejich užívání. Právě podle tohoto článku by byla upravena případná přítomnost amerických vojsk v ČR. Pobyt zahraniční armády na našem území je historicky vnímán velmi citlivě a v debatě už zazněla i srovnání s tím, co zde bylo garantováno sovětské armádě po roce 1968.

V článku se zdůrazňuje, že vše se odehrává při plném respektování suverenity České republiky, což může být v pochybnostech celkem významné výkladové pravidlo.

Další ustanovení totiž tuto suverenitu prolamují. „Ozbrojené síly USA, dodavatelé
USA, čeští dodavatelé, závislé osoby a další osoby jsou podle vzájemné dohody oprávněny k nerušenému přístupu a užívání dohodnutých zařízení,“ uvádí dokument s vymezením účelů, pro jaké nerušený přístup platí.

Dohodnutá zařízení a prostory mají obě strany užívat společně. I zde je ovšem výjimka zařízení a prostorů, které se označí jako „specificky určené k výlučnému přístupu a užívání USA“.

Do těchto výlučných prostor si USA budou moct kontrolovat vstup a ČR jim k tomu dává oprávnění. U společně užívaných prostor budou kontroly prováděny společně.

Tím však oprávnění americké strany nekončí. „Na základě žádosti ozbrojených sil USA vyvine český výkonný orgán v souladu se svojí vnitřní praxí a postupy přiměřené úsilí, aby usnadnil ozbrojeným silám USA, dodavatelům USA a českým dodavatelům dočasný přístup a užívání soukromých pozemků a zařízení a veřejných pozemků a zařízení, které nejsou součástí dohodnutého zařízení a prostoru,“ pokračuje článek 3. Prostory mimo dohodnuté zařízení smějí Američané za přiměřené součinnosti české exekutivy využívat „pro podporu ozbrojených sil USA“. Náklady neponesou ozbrojené síly USA ani jejich dodavatelé – ponese je tedy „český výkonný orgán“, tedy veřejné rozpočty ČR.

V dalších odstavcích se pak garantuje, že veškerá zařízení a prostory budou poskytnuty bez nájemného. Bude v nich umožněna stavební činnost a provádění úprav. Obojí musí splňovat požadavky a standardy obou stran. Česká exekutiva se zavazuje bezplatně zajistit obstarání všech oprávnění a povolení.

Náklady na stavbu ponesou ve svých výlučně užívaných prostorech USA samy, ve společně užívaných se budou dělit poměrně.

Když si text přečetla Jana Zwyrtek Hamplová, senátorka a oceňovaná právnička, budí k pozornosti především místní samosprávy. Těm coby advokátka radila dlouhodobě.

„Nějak se nám rozchází výklad dohody s tím, co dohoda skutečně obsahuje. Výrazně ozvat by se měla samospráva, protože zasahuje i do jejích práv, a v dohodě se hovoří i o soukromých pozemcích a zařízeních. Tedy zbystřit by měl i každý vlastník na území ČR,“ poznamenává.

Pro suverénní stát je podle ní dohoda v podepsaném znění nepřijatelná. S kolegy advokáty se jí míní dál podrobně věnovat.

K otázkám práv samospráv se vyjadřoval i bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Ten podotýká, že pozornost by textu měli věnovat i hejtmani, dohoda totiž dává i možnost užití krajského majetku. A v majetku krajů jsou například letiště Brno, Ostrava, Pardubice, Karlovy Vary i České Budějovice.

Haškovi navíc přijde, že zmínka o majetku obcí a krajů poněkud „trčí“ z dohody, ustanovující jinak práva a povinnosti na úrovni vlády. Tím spíše by aplikační praxi tohoto ustanovení měli všichni pozorně sledovat.


CELÝ TEXT: ČLÁNEK 3 DOHODY ČR – USA

PŘÍSTUP K DOHODNUTÝM ZAŘÍZENÍM A PROSTORŮM A JEJICH UŽÍVÁNÍ
1. Při plném respektování suverenity České republiky jsou ozbrojené síly USA, dodavatelé USA, čeští dodavatelé, závislé osoby a další osoby podle vzájemné dohody oprávněny k nerušenému přístupu a užívání dohodnutých zařízení a prostorů pro účely návštěv; výcviku; cvičení; manévrů; průjezdu; podpůrných a souvisejících činností; doplňování paliva do letadel; doplňování paliva plavidlům; přistávání, záchytu či odtažení letadel; dočasné údržby vozidel, plavidel a letadel; ubytování personálu; spojení; shromažďování a rozmísťování ozbrojených sil a materiálu; umisťování vybavení, zásob a materiálu; činností v oblasti bezpečnostní podpory a spolupráce; spojených a společných výcvikových činností; činností v oblasti humanitární pomoci či odstraňování následků katastrof; řešení krizových situací; výstavby na podporu vzájemně dohodnutých činností; a pro takové další účely, na kterých se strany nebo jejich výkonné orgány dohodnou, včetně těch, které jsou plněny v rámci Severoatlantické smlouvy.

 
2. Strany budou dohodnutá zařízení a prostory užívat společně a budou k nim mít společný přístup s výjimkou těch dohodnutých zařízení a prostorů nebo jejich částí, které byly výkonnými orgány specificky určeny k výlučnému přístupu a užívání ozbrojenými silami USA.

3. Za účelem podpory těchto činností a účelů opravňuje Česká republika ozbrojené síly USA, aby kontrolovaly vstup do dohodnutých zařízení a prostorů nebo jejich částí, které byly poskytnuty k výlučnému užívání ozbrojenými silami USA, a koordinovaly s českými orgány vstup u dohodnutých zařízení a prostorů užívaných společně ozbrojenými silami USA a českými ozbrojenými silami z důvodu jejich zabezpečení a bezpečnosti. Výkonné orgány stanoví postupy týkající se přístupu českých orgánů z mimořádných, bezpečnostních či jinýchvodů do dohodnutých zařízení a prostorů nebo jejich částí, které byly určeny k výlučnému užívání ozbrojenými silami USA.

4. Na základě žádosti ozbrojených sil USA vyvine český výkonný orgán v souladu se svojí vnitřní praxí a postupy přiměřené úsilí, aby usnadnil ozbrojeným silám USA, dodavatelům USA a českým dodavatelům dočasný přístup a užívání soukromých pozemků a zařízení (včetně silnic, přístavů a letišť) a veřejných pozemků a zařízení (včetně silnic, přístavů a letišť), které nejsou součástí dohodnutého zařízení a prostoru včetně těch, které jsou ve vlastnictví nebo pod kontrolou České republiky anebo jejích krajů či obcí, a to za účelem jejich užívání pro podporu ozbrojených sil USA. Ozbrojené síly USA, dodavatelé USA ani čeští dodavatelé neponesou náklady takové pomoci.

5. Při užívání dohodnutých zařízení a prostorů strany náležitě zohlední provozní a bezpečnostní otázky. Výkonné orgány mohou stanovit příslušné postupy.

6. Česká republika poskytne veškerá dohodnutá zařízení a prostory bez nájemného či obdobných nákladů pro ozbrojené síly USA.

7. Ozbrojené síly USA, dodavatelé USA a čeští dodavatelé mohou v dohodnutých zařízeních a prostorech vykonávat stavební činnosti, provádět úpravy a zlepšení na podporu činnos a účelů uvedených v odstavci 1 tohoto článku. Ozbrojené síly USA budou konzultovat s odpovědnými orgány České republiky záležitosti týkající se takové výstavby, úprav a zhodnocení, jakož i získání oprávnění a povolení uvedených v odstavci 8 tohoto článku. Strany mají v úmyslu, aby technické požadavky a stavební standardy, včetně bezpečnostních a stavebních standardů, jakéhokoli takového projektu realizovaného ozbrojenými silami USA anebo jejich jménem, byly v souladu s požadavky a standardy obou stran. Ozbrojené síly USA mohou provádět takovou výstavbu, úpravy a zlepšení s využitím vlastního vybavení a personálu.

8. Český výkonný orgán podpoří úsilí ozbrojených sil USA podle tohoto článku obstaráním českých oprávnění a povolení potřebných pro takovou výstavbu, úpravy a zlepšení realizované ozbrojenými silami USA či jejich jménem. Ozbrojené síly USA, dodavatelé USA či čeští dodavatelé poskytnou na základě žádosti českého výkonného orgánu veškerou relevantní, nezbytnou a uvolnitelnou dokumentaci k získání takových oprávnění a povolení. Taková oprávnění a povolení budou vydána bezplatně.


9. Za účelem zajištění dlouhodobého provádění této Dohody budou strany či jejich výkonné orgány spolupracovat při plánování využití a rozvoje dohodnutých zařízení a prostorů, jakož i okolních a přilehlých prostorů.


10. Nebude-li vzájemně stanoveno jinak, ozbrojené síly USA ponesou náklady na stavbu a rozvoj dohodnutých zařízení a prostorů poskytnutých pro výlučné užívání ozbrojenými silami USA, jakož i náklady na jejich provoz a údržbu.


11. Nebude-li vzájemně stanoveno jinak, strany ponesou náklady na výstavbu a rozvoj a náklady na provoz a údržbu podle poměrného využití dohodnutých zařízení a prostorů poskytnutých pro společné užívání či jinak společně užívaných ozbrojenými silami USA a českými ozbrojenými silami.


12. Projekty výstavby realizované ozbrojenými silami USA budou financovány v souladu s právními předpisy USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Muze mne nekdo vysvetlit, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠťoural , 25.05.2023 9:28:50
Proc cernochova podpisem teto smlouvy nespachala akt vlastizrady. V podstate jim predala Czechii k libobolnemu pouziti vcetne rozmisteni jadernych zbrani. Ve smlouve neni pro usa vubec zadne omezeni vcetne ceske jurisdikce, ktera pro ne neplati. Kolonie Czechia se zavazuje naprosto ke vsemu........ Nevypoveditelna smlouva..... Na 10let. V podstate Fialova smecka odevzdala kolonii Czechia amikum. No a to je totalni konec CR.......

|  11 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…