Bez peněz, bez reputace, jako hochštapler a podvodník. Tak prý může skončit uhlobaron Bakala

17.07.2014 10:58

Miliardář Zdeněk Bakala se může ocitnout ve velkých problémech. Podle deníku MF DNES na něj začínají mít velkou „pifku“ akcionáři NWR. Pokud se mu nepodaří situaci ustát, bude se muset rozloučit s kariérou mezinárodně uznávaného finančníka, definitivně vypadne z první ligy českého byznysu, a mimoto přijde o svou pracně budovanou pověst.

Bez peněz, bez reputace, jako hochštapler a podvodník. Tak prý může skončit uhlobaron Bakala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Problémy těžařské společnosti OKD přinášejí pochopitelně značnou nervozitu i do amsterodamské centrály společnosti NWR. Zdeněk Bakala se rozešel se svými dosavadními partnery a snaží se vybudovat vlastní rodinnou firmu, přesto je ale jeho budoucnost závislá na tom, jak se podaří ustát krizi těžařské společnosti.

A ta na tom není nejlépe zejména kvůli nervozitě akcionářů. Ti na nákupu podílů NWR, které již mnoho měsíců setrvale ztrácejí na hodnotě, prodělali značné částky a ze svých ztrát nyní viní Bakalu a jeho společníky.

Příčinou nevraživosti je zejména chování vlastníků NWR od nákupu dolů před deseti lety. Skupina majitelů v čele s Bakalou totiž dokázala firmu zadlužit, a zároveň dokonale vytěžit. Jen během prvních čtyř let, než společnost vstoupila na burzu, dokázali na dividendách získat jedna a půl miliardy. Ve stejném období výrazně zvedli zadlužení společnosti. V dalších letech dokázali Bakala a spol. vytáhnout z firmy přibližně 50 miliard.

Firma dokázala vystihnout boom těžařského průmyslu v polovině minulé dekády, a doly v té době skutečně „šlapaly“. V roce 2008 firma vstoupila na burzu přesně v momentě, kdy trhy ovládal optimismus a investoři se o její akcie přetahovali. Cena jedné akcie tehdy vystřelila na 600 korun. Dnes má hodnotu přibližně pětikoruny.

Navíc je s burzovními obchody NWR spojeno několik dalších podivností. V roce 2007 Bakala a jeho společníci tvrdili, že firma může ve svých dolech vytěžit 150 milionů tun uhlí. O rok později, když vstupovala na burzu, už však udávala číslo 419 milionů tun a důlní experti nevěřícně kroutili hlavami. Od té doby firma vytěžila 66 milionů tun, ale zásoby neudává ve výši 350 milionů, nýbrž jen 64 milionů. To samozřejmě vrhá na její perspektivy úplně jiné světlo. Důlní experti mluví o nevídaném čarování s čísly, která jsou přitom klíčovým zajišťovacím instrumentem pro dluhopisy.

Pokud by společnost zkrachovala a akcionáři skutečně museli odepsat značnou část svých investic, získal by prý Bakala definitivně nálepku hochštaplera, ne-li přímo podvodníka, a jeho kariéra investora, kterou bez důvěry dělat nejde, by byla v troskách.

Bakala se snaží nejisté budoucnosti čelit tím, že oznámil odchod z NWR a s manželkou Michaelou zakládá vlastní rodinnou firmu BM Management, do které chce shromáždit všechny své „netěžební“ aktivity, jako je vydavatelství Economia, luxusní prodejny v Pařížské ulici, nebo nezisková Knihovna Václava Havla.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…