Bez ropy a plynu? Niedermayer hovoří o „krátkodobé stresové situaci“

10.05.2022 16:28

Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) doufá, že je Česká republika připravena lépe než tak, že potřebuje dva roky na to, aby nahradila ruskou ropu. Podle jeho slov musí Unie počítat s variantou, že se Rusko ze dne na den rozhodne, že dodávky ropy i plynu zastaví. Hovořil o tom v rozhovoru pro podcast PoliTalk na serveru Novinky.cz.

Bez ropy a plynu? Niedermayer hovoří o „krátkodobé stresové situaci“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Ukončení odběru ruské ropy by podle návrhu Evropské komise mělo být s koncem roku 2022. Český předseda vlády Petr Fiala (ODS) však požaduje odklad na dva až tři roky. „Komise nenavrhuje věci, aby překvapila členské státy, a zároveň předpokládám, že členské země nebudou překvapovat Komisi. Doufám, že to dobře dopadne,“ podotkl Niedermayer.

Na otázku, zda se neobává, že se situace projeví dočasným nedostatkem ropy v průmyslových odvětvích, odvětil, že to může být krátkodobý problém a stresová situace pro některé naše firmy. „Ale myslím, že je to v téhle situaci nutné zvážit s tím, co se děje na Ukrajině. Bojuje se tam za naši bezpečnost a stabilitu,“ dodal k tomu Niedermayer.

Hovořil také o tom, že se domnívá, že politická shoda odstřižení od ruského plynu se neblíží. „Není na horizontu. Je to mnohem složitější,“ podotkl Niedermayer, že některé země jsou na plynu opravdu velmi závislé. 

On sám bere ohrožení, že by nás Rusko odstřihlo podobně jako Polsko nebo Bulharsko, vážně. „Celkové chování Ruska v posledních měsících je neprediktabilní, nezodpovědné a neracionální, protože škody, které zažijí ukrajinští občané včetně těch, kteří možná nemají rádi svého prezidenta, budou obrovské a těžko představitelné,“ uvedl Niedermayer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…