Bezedný komunista Filip: K platu 144.601 korun si nechával proplácet náhrady za 126.934 měsíčně

12.03.2019 7:35

Být komunistou v kapitalistické společnosti, to se vyplatí, chtělo by se zvolat za doprovodu internacionály. Na tuhle větnou konstrukci navíc ParlamentníListy.cz přišly poměrně snadno. Stačilo, aby nám sekretariát Poslanecké sněmovny poskytl vyčíslené náhrady předsedy KSČM Vojtěcha Filipa za rok 2018. Filip je totiž od 27. června loňského roku jejím 1. místopředsedou, k čemuž náleží nejen štědrý plat, ale také báječné náhrady.

Bezedný komunista Filip: K platu 144.601 korun si nechával proplácet náhrady za 126.934 měsíčně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

V Poslanecké sněmovně sedí vedle předsedy Radka Vondráčka také pět jejich místopředsedů. Tomáš Hanzel (ČSSD), Tomio Okamura (SPD), Pirát Vojtěch Pikal, Petr Fiala (ODS) a komunista Vojtěch Filip. Ke svému již štědrému platu ve výši 157.064 korun si připisují obrovské náhrady, které ve výsledku mohou být ještě vyšší než celý základní plat. My jsme se nejprve zaměřili na předsedu KSČM a dlouholetého poslance Vojtěcha Filipa. Náhrady místopředsedů navíc v takto detailní podobě nebyly doposud medializovány.

Anketa

Vážíte si Madeleine Albrightové?

5%
95%
hlasovalo: 24341 lidí

Od ledna letošního roku platy poslanců vzrostly o devět procent, základní plat 75.811 korun tedy vzrostl na 82.400 a plat místopředsedy vzrostl z částky 144.601 korun na 157.064 korun měsíčně. Kromě této sumy mají všichni poslanci nárok na čerpání velkého množství náhrad.

Konkrétně jde o náhrady výdajů na reprezentaci, výdajů na dopravu vlastním vozidlem nebo nájemným dopravním prostředkem z místa trvalého pobytu do místa sídla orgánu, v němž poslanec vykonává funkci, a zpět, v místě sídla tohoto orgánu a při cestách spojených s výkonem funkce, také na dopravu veřejnými hromadnými dopravními prostředky, s výjimkou letecké dopravy, při tuzemských cestách spojených s výkonem funkce, propláceny jsou i výdaje na dopravu při zahraničních cestách.

Poslanci mají také nárok nechat si proplatit výdaje za stravování, ubytování při tuzemských i zahraničních cestách nebo také výdaje za přechodné ubytování v místě sídla orgánu, v němž vykonává funkci. Nechybí ani výdaje na odbornou a administrativní práci, na asistenty či výdaje za odbornou literaturu.

Sněmovna poslancům také proplatí kancelář ve volebním kraji, jsou zde ale limitní ceny za pronájem kanceláře, které jsou závislé na velikosti města. Kancelář v Praze bude proplacena maximálně do výše 27 tisíc měsíčně. Cena na pronájem nábytku může být maximálně 5 200 měsíčně. A telefon a internet může být proplacen maximálně do výše 5 200 za měsíc. Kancelář Poslanecké sněmovny uhradí také výdaje na asistenta poslance, limit celkových nákladů na tuto službu pro jednoho poslance se stanoví částkou 49 000 korun měsíčně.

Pojďme se nyní konkrétně podívat na místopředsedu sněmovny Vojtěcha Filipa z KSČM. Ten do funkce člena dolní komory Parlamentu nastoupil 24. listopadu 2017, místopředsedou PS byl zvolen 27. června 2018.

A jaké náhrady v minulém roce předseda KSČM využil?

Filipovi bylo podle údajů, které ParlamentníListy.cz získaly přímo ve Sněmovně, proplaceno 456 tisíc korun za výdaje na reprezentaci, 210 tisíc v náhradách za administrativní a odbornou práci. Za pronájem jeho poslanecké kanceláře a vybavení bylo proplaceno 326.400 korun. Kancelář Poslanecké sněmovny také uhradila celkem 500.625 za služby asistentů a 30.186 korun za telefonní poplatky a připojení k internetu.

Přehled části náhrad místopředsedy Filipa

Jak bohaté jsou Filipovy náhrady, tak pestrá je jeho minulost. Jen na Wikipedii lze spojit jeho jméno s několika akcemi v rámci spolupráce s minulým režimem. Citujme:

Při akci „Konto“ byla v druhé polovině osmdesátých let 20. století na základě zpráv Vojtěcha Filipa sledována příslušníky StB paní Eva Vlasáková, pracovnice podniku zahraničního obchodu Merkuria. Na základě nepravdivých informací Vojtěcha Filipa, které předal svému řídícímu důstojníkovi Lubomíru Antalovi, byla podezírána ze založení valutového konta v zahraničí a z důvěrných osobních kontaktů se zahraničními občany. Další zářez má současný místopředseda PSP také v akci s krycím názvem "Lora".

Anketa

Vítáte návrat Ivana Langera na scénu, byť jen regionální?

3%
94%
hlasovalo: 11245 lidí
Filip se při ní snažil v letech 1985–1987 získat důvěru Jarmily Vidlákové - Wiesmannové (1955), která se provdala do Spolkové republiky Německo a spolu se svým manželem provozovala noční podnik „Cabaret Carussell” ve městě Waiblingenu. StB se prostřednictvím Vojtěcha Filipa snažila získat informace o vojácích US Army, kteří působili na nedaleké vojenské základně NATO, a podnik navštěvovali. Vojtěch Filip na základě úkolování StB opakovaně při svých zahraničních výjezdech v rámci SSM (MBT) zmíněný podnik navštívil a napsal manželům Wiesmannovým dopisy, kde je zval k návštěvě Československa. Výsledky akce „Lora“ jsou zachyceny v objektovém svazku, který vedl Oblastní odbor StB v Českých Budějovicích ve spolupráci s centrálou komunistické rozvědky.

Podle původního rozsudku Okresního soudu v Českých Budějovicích z roku 1992 ovšem Vojtěch Filip s StB nespolupracoval vědomě. Příslušný svazek StB publikoval v říjnu 2005 na svých internetových stránkách historik Bořivoj Čelovský. Pozdější rozhodnutí téhož soudu ze 4. července 2006 předešlý výrok přehodnotilo: Filip podle něj spolupracoval vědomě, jen nevěděl, že zpravodajská služba, jíž závazek podepsal, byla organizačně zařazena pod StB, dodává Wikipedia.

O pár let později, 7. června 1990, se stal Vojtěch Filip poslancem Federálního shromáždění.

V tématu budou ParlamentníListy.cz samozřejmě i nadále pokračovat. Autory textu můžete oslovit prostřednictvím emailu B.Richterova@ParlamentniListy.cz a T.Novy@ParlamentniListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

9:00 „Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

Už nejde jen chodit okolo horké kaše. Poslanec TOP 09 Ondřej Kolář opět zdvihl téma politiky návratů…