Běženci po tisících odcházejí z Finska. Je tu zima, pašeráci slibovali něco jiného, stěžují si

13.02.2016 21:13

Nejeden uprchlík, který v minulosti dorazil do Finska, uvažuje o návratu. Server britského deníku Daily Mail přinesl informace o tom, že na čtyři tisíce utečenců už stáhlo svou žádost o azyl a chystají se vrátit domů. Většinou jde o Iráčany. A proč se vracejí? Někteří uvádějí rodinné důvody, jiní nevlídné přijetí v zemi i příliš velkou zimu.

Běženci po tisících odcházejí z Finska. Je tu zima, pašeráci slibovali něco jiného, stěžují si
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Muhiadin Hassan narozený v Somállsku provozuje na severu Evropy cestovní kancelář a prozradil, že jsou lety vyprodány na celé měsíce dopředu. Svou žádost o azyl ve Finsku totiž stáhlo na čtyři tisíce lidí a úřady předpokládají, že počet žádostí ještě naroste k pěti tisícům.

„Někteří říkají, že nemají rádi zdejší jídlo, jinými se nelíbí příliš studené počasí nebo se necítí ve Finsku vítáni. Existuje mnoho důvodů,“ popisuje situaci Muhiadin Hassan. Někteří uprchlíci zmiňují i rodinné důvody, jako např. nemocné děti, kvůli kterým se musí vrátit domů. Část běženců je zklamaná z toho, co ve Finsku na vlastní oči vidí. Neodpovídá to totiž slibům pašeráků, kteří vyinkasovali peníze uprchlíků za cestu.

Celý text v angličtině najdete zde

Domů se většinou chtějí vrátit Iráčané. Ze zmíněných čtyř tisíc lidí je jen 22 Syřanů a 35 Afghánců. K dokreslení celé situace britský server dodává, že v roce 2014 požádalo o azyl ve Finsku na 3600 lidí, zatímco v roce 2015 to bylo téměř desetkrát víc 32500. V naději, že počet navrátilců ještě poroste, nabízí finské ministerstvo vnitra uprchlíkům pomoc. Většina uprchlíků toužících po návratu domů se ale neobrací na vládu, ale na iráckou ambasádu v Helsinkách, finském hlavním městě.

Lety z Helsinek do Bagdádu s navrátilci na palubě tak budou probíhat tak dlouho, dokud o ně bude zájem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…