Běženci si myslí, že je tu ráj na zemi. Zaorálek jim chce vysvětlovat, jak je to doopravdy

10.11.2015 20:38

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je zapotřebí v zemích, ze kterých míří nejvíce migrantů do Evropy, zorganizovat informační kampaň. Zaorálek to uvedl po jednání s dvaadvaceti českými velvyslanci ze zdrojových, tranzitních i cílových zemí současné migrační vlny. Hlavním cílem této kampaně je zastavit růst počtu uprchlíků.

Běženci si myslí, že je tu ráj na zemi. Zaorálek jim chce vysvětlovat, jak je to doopravdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Bylo nám sděleno, že v zemích, kde naši velvyslanci působí, se šíří zpráva, že Evropa je schopna přijmout a  je připravena na tři miliony migrantů. Takováto informace se tam šíří způsobem, který vlnu ještě povzbuzuje,“ řekl Zaorálek, podle kterého Evropa potřebuje aktivní informační kampaň, jež by účinně bránila tomu, aby vlna nerostla.

Z debaty podle ministra zahraničí rovněž vyplynulo, jak důležité je mluvit se sousedy i s partnery ze západního Balkánu. Zaorálek rovněž připomněl i schůzku ministrů zahraničí Visegrádské čtyřky a Balkánu, která se bude v pátek konat v Praze. Na pondělním zasedání ministrů v Bruselu se to pak prý pokusí zařadit na program jako klíčovou ochranu vnější hranice EU a politické řešení situace v Sýrii.

Měla by to být celoevropská kampaň, myslí si premiér

K problému se zároveň vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), jenž míní, že by především ambasády měly o evropských poměrech informovat realisticky. „Setkáváme se s tím, že lidé, kteří obchodují s migrací, poskytují lidem v uprchlických táborech zkreslené informace o skutečných poměrech v Evropě,“ podotkl premiér a dodal, že to znamená, že se nadsazuje sociální zabezpečení, řešení bydlení a zaměstnání. „Vytvářejí se iluze, které potom jsou vystřídány deziluzí,“ dodal Sobotka s tím, že by měla být kampaň celoevropská a měla by lidem z těchto zemí vrátit perspektivu, aby ji nehledali jinde.

Následně Sobotka označil dvoudenní setkání zástupců státní správy s českými ambasadory za unikátní poradu a informace z ní prý budou využity na migračním summitu EU – Afrika na Maltě. „Není ale důvod, abychom měnili svůj přístup k této krizi. Od začátku klademe důraz na ochranu vnější hranice EU a na tom jsme se shodli i dnes,“ řekl dále premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…