Bezpečnostní expert v ČT: Naprosto chápu chování Ruska

29.09.2016 19:03

Bezpečnostní expert Lukáš Dyčka z Univerzity obrany zavítal do čtvrtečního Interview ČT24 a obsáhle promluvil o závěrech vyšetřování hrůzného sestřelu letu MH17 v roce 2014. Nizozemí tvrdí, že za útokem stojí Rusko. Moskva takovýto závěr označuje za nesmysl. Dyčka je přesvědčen, že za sestřelem letounu stálo Rusko, ale v tuto chvíli už to nesehraje absolutně žádnou roli.

Bezpečnostní expert v ČT: Naprosto chápu chování Ruska
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Rudém náměstí v Moskvě

„Nikdo nepochyboval o tom, kdo to letadlo sestřelil. Fakt, že vyšetření bylo ukončeno až za dva roky, ukazuje na neschopnost vyřešit tento případ promptně. Po dvou letech už to nebude mít dlouhého trvání. Z politického hlediska je důležité, že Rusko okamžitě popřelo sestřel letounu, a dokud se na tom nic nezmění, tak samotná zpráva nic nevyřeší. To, že to trvalo celé dva roky, dalo Rusku čas konsolidovat své zisky na Ukrajině.

„Členem toho týmu nebylo Rusko. Kdyby bylo jeho členem, tak bychom se asi žádného verdiktu nedočkali,“ upozornil Dyčka. Znovu zopakoval, že tu klíčovou roli sehrál čas. V průběhu dvou let zahltilo mediální prostor velké množství protichůdných informací. Zahlcení prostoru zavádějícími informacemi je podle Dyčky klasickou taktikou hybridní války a je jedno, zda hybridní válku vede Rusko nebo Západ. Klíčové zkrátka je občany unavit a postupně je nechat na tuto kauzu zapomenout. „Ať už to Rusko udělalo i ne a my jsme se shodli na tom, že ano, tak to na té situaci na Ukrajině nic nezmění. Proto už to není důležité,“ zaznělo znovu z úst experta. Jedna věc je, že se podařilo dokázat odpálení rakety ze systému BUK. Úplně jiná věc je, kdo to vozidlo řídil a kdo to odpálil.

Američané si musejí zvykat na odpor Ruska

Pár slov padlo i k situaci v Sýrii. „Byť to nemusím schvalovat, naprosto chápu ruské chování. Vezměme si intervenci Severoatlantické aliance na Balkáně i v Iráku. Jsou to oblasti patřící dříve do ruské sféry vlivu, kde došlo k intervencím. A v Sýrii Rusové dávají najevo, že neustoupí. Pro Západ je to relativně nová situace, ještě před deseti patnácti lety jsme nic takového neviděli,“ připomíná Dyčka. Dnes se s tím musejí Spojené státy nějak popasovat.  

Existuje určitá možnost, že Rusko v Sýrii ustoupí, pokud se mu dostane ústupků v Evropě. Např. pokud dojde na zrušení sankcí vůči Rusku. To je však jen hypotéza. Statistika říká, že občanské války trvají v průměru 12 let, a v syrském konfliktu jsme teď asi v polovině. Otázkou je, která ze stran konflikt nakonec vyhraje.

Nakonec Dyčka zmínil uprchlickou vlnu. Cvičení na ochranu hranic označil host za potřebné, protože je třeba být připraven na to, čeho se lidé a stát bojí. Když to veřejnost vyžaduje, je třeba připravovat se na hrozící situace, byť se nás v tuto chvíli uprchlická vlna v podstatě netýká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…