Bezpečnostní expert v ČT: Ruská armáda nebude primárně cílit na delegaci premiérů z EU, ale pozor...

15.03.2022 20:17

Předseda české vlády dorazil do Kyjeva na schůzku s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Na Ukrajinu se Petr Fiala (ODS) vydal vlakem společně s premiérem Polska, premiérem Slovinska a také s polským vicepremiérem. Schůzka nejvyšších ústavních činitelů měla začít kolem 19. hodiny večer. Stoprocentní bezpečnostní jistotu v Kyjevě tato delegace ale nemá, více řekl v ČT bezpečnostní analytik Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Josef Kraus. „Načasování z hlediska bezpečnosti vrcholných politiků nebylo nejšťastnější,“ obává se vzhledem k tomu, že se Kyjev připravuje na ruskou ofenzivu.

Bezpečnostní expert v ČT: Ruská armáda nebude primárně cílit na delegaci premiérů z EU, ale pozor...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Úvodem Kraus mluvil o zajištění bezpečnosti této cesty do ukrajinské metropole. Cestu je podle něj nutné rozdělit na dvě fáze. První část je samotný transport politiků a druhá část je pobytová. „Co se týká transportu, velká část bezpečnosti bude zajištěna českými, polskými či slovinskými zabezpečovacími agenturami. Jedná se především o vojenské zpravodajství.

Co se týká pobytu v obléhaném Kyjevě na Ukrajině, tam míra bezpečnosti bude záviset na ukrajinských bezpečnostních sborech a ozbrojených silách. Ty nejlépe vědí, jaká je tamní bezpečnostní situace, kde jsou zabezpečené prostory a jak uchránit účastníky takto citlivého jednání,“ řekl bezpečnostní analytik.

Pravidla pro bezpečnost státníků jednotlivých zemí platí podle Krause zcela univerzálně všude na světě, i ve válečných konfliktech: „Samozřejmě je to tak, pochopitelně se nesmí stát cílem třeba nevyžádaných útoků ze strany Ruské federace. Může se ale nechtěně stát, že dojde k reálnému bezpečnostnímu incidentu, který bude zahrnovat tyto VIP osoby,“ řekl Kraus vzhledem k tomu, jak plošně ruská armáda na Ukrajině postupuje.

„Je třeba si uvědomit, že se pořád jedná o oblast válečnou, kde je vždy riziko, že dojde k nezamýšlenému incidentu, který by mohl ohrozit fyzickou bezpečnost této delegace. Málokdo opravdu čekal, že by vrcholní politici zemí, které jsou členy EU a NATO, jeli do válečné zóny jednat s tamním prezidentem,“ podotkl.

Anketa

Prožije Evropa letní prázdniny už v míru?

32%
61%
hlasovalo: 41724 lidí
Věří ale, že všechna vojska vědí, že do Kyjeva míří premiéři západních zemí, a zabrání se tak nečekaným událostem. „Nepochybuji o tom, že vojska mají informace a vědí, jakou trasu přesně volí. Ani Ruská federace nebude v tomto vyhroceném konfliktu primárně cílit na tuto delegaci. Že delegace přijíždí po zemi, a ne letadlem, je vlastně signál toho, aby nedošlo k použití protivzdušných obranných prostředků k jeho sestřelení,“ podotkl, že vlak je v tomto případě relativně bezpečnou a rychlou možností.

Samotný pobyt v Kyjevě může být ale mnohem problematičtější: „Došlo k zákazu vycházení, Ukrajinci se připravují na možnou ruskou ofenzivu vůči Kyjevu. Načasování není nejšťastnější z hlediska této delegace. Je to projev odvahy a symbolické gesto. V takto vyhrocený čas je toto gesto velice, velice silné,“ zdůraznil Kraus.

Celá řada věcí kolem této cesty musí být utajených včetně průběhu samotného jednání. Rusko nesmí zjistit, kde se ukrajinský prezident Zelenskyj nachází. Fiala dorazil do Kyjeva kolem půl sedmé hodiny večer.

Na svém twitterovém profilu zveřejnil fotografii z cesty do Kyjeva, jak s ostatními premiéry sedí u stolu a společně hledí do mapy.

 

 

Polský premiér Mateusz Morawiecki k tomu pak připsal: „Právě zde, ve válkou zničeném Kyjevě, se tvoří dějiny. Právě zde svoboda bojuje proti světu tyranie. Právě zde visí budoucnost nás všech na vlásku. EU podporuje UA, která se může spolehnout na pomoc svých přátel – tuto zprávu jsme dnes přinesli do Kyjeva,“ zní jeho tweet.

 

 

Premiéři se v Kyjevě setkají kromě ukrajinského prezidenta také s premiérem Denysem Šmyhalem. Jde o první návštěvu takto vysoce postavených zahraničních činitelů na Ukrajině od začátku ruské invaze 24. února. Morawiecki na Facebooku napsal, že nynější válka „je výsledkem činů krutého tyrana, který útočí na bezbranné civilisty, bombarduje města a nemocnice... Musíme co nejrychleji zastavit tragédii, která se odehrává na východě“. „Proto jsme s premiéry Fialou a Janšou v Kyjevě,“ doplnil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…