Běžte zpátky do Turecka. Z Nizozemí přišla zatím nejtvrdší odpověď Erdoganovi. Píše se o dopadech na celou Evropu

15.03.2017 8:35

Spory mezi Nizozemskem a Tureckem v posledních hodinách před holandskými parlamentními volbami kulminovaly brutálním útokem tureckého prezidenta Erdogana. Ten Nizozemsko obvinil z podílu na masové vraždě osmi tisíc jeho muslimských bratrů v bosenské Srebrenici za jugoslávské války. A po tomto překročení všech dosavadních hranic začaly z Holandska zaznívat rázné odpovědi.

Běžte zpátky do Turecka. Z Nizozemí přišla zatím nejtvrdší odpověď Erdoganovi. Píše se o dopadech na celou Evropu
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Erdogan - sultán.

Jednu z nich, pro tureckého prezidenta asi nejbolestivější, vyslala dokumentaristka tureckého původu Fidan Ekizová. Ta v úterý večer vystoupila v televizi Channel 4 a velmi naléhavě promluvila do duše všem Turkům žijícím v Holandsku.

„Pokud chcete podporovat Erdogana, měli byste se vrátit do Turecka,“ vzkázala jim přímo. „Žijete ve svobodné zemi se svobodou projevu, ale jestli se vám to nelíbí, můžete zpátky do Turecka,“ vyzývala dále. „V tomto případě jsem velmi nelítostná. Je velmi snadné hlasovat o diktátorovi v Turecku, a přitom si užívat holandské svobody,“ dodala v narážce na chystané referendum o výrazném posílení pravomocí prezidenta Erdogana, ve kterém budou hlasovat i Turci v zahraničí, na které prezident Erdogan spoléhá nejvíce.

VÍCE O ROZHOVORU DOKUMENTARISTKY PRO TELEVIZI

Její ostrá slova vyděsila televizního moderátora, který jí zděšeně namítal: „Vy mluvíte jak Geert Wilders!“ Na to dokumentaristka reagovala velmi ostře: „Musíme stát pevně společně se sekulárními a liberálními Turky. A ukázat Holanďanům, že umíme být velmi holandští, ale zároveň si udržet to pozitivní z naší turecké mentality.“

Anketa

Turecko považuji za ...

hlasovalo: 11205 lidí

V tom ji později podpořil nizozemský premiér Mark Rutte, který uvedl, že si je jist, že většina Holanďanů tureckého původu je dobře integrována a pouze menšina se snaží destabilizovat zemi a podpořit tureckého prezidenta v jeho akcích proti evropským zemím.

Na Erdoganův výpad kvůli Srebrenici vzkázal, že Nizozemci si dobře uvědomují, co se tehdy stalo a jaká byla role nizozemských vojáků zastupujících OSN, kteří tragickým událostem nedokázali zabránit. „My to víme velmi dobře. A nikdo nás nebude školit v tom, jak být civilizovaný. Naše svědomí je čisté, zatímco to jejich je černé,“ rozpálil se v předvečer voleb premiér.

Erdogan o Srebrenici:

Manželský poradce Donald Trump

Úterní události komentuje i web New York Post. Podle něj Erdoganovy hysterické výstupy znamenají definitivní konec nepovedeného manželství Turecka s Evropou a západní civilizací. Doposud prý byli párem, kterému to nefungovalo, ale nechtěl s tím nic dělat, protože by bylo příliš náročné dělit majetek, hádat se o alimenty a vystavovat se posměchu sousedů.

CELÝ KOMENTÁŘ ZDE

Jenže poslední výstup může být velmi zásadní a ničivý – dnes se v Nizozemsku volí parlament a v Turecku si prezident Erdogan příští měsíc chce nechat schválit referendem výrazné posílení pravomocí, které z něj učiní do značné míry samovládce.

Za současných okolností si podle něj mnozí v Evropě položí otázku, zda snaha zachránit manželství se zemí, která se několik desítek let nepříliš úspěšně snažila přiblížit evropským standardům, aby je nyní teatrálně zavrhla a vrátila se ke své muslimské podstatě, vůbec má smysl.

Komentátor Benni Avni ale připomíná, že v situaci, kdy Turecko nezbytně potřebuje evropské investice a Evropa zase to, aby Turecko zadržovalo migranty z Blízkého východu a neopakovala se uprchlická krize z roku 2015, zřejmě rozvod nebude zase tak horký.

Nejdůležitější evropská politička současnosti, německá kancléřka Angela Merkelová, je právě ve Washingtonu u Donalda Trumpa. Nelze prý vyloučit, že právě americký prezident sehraje roli manželské poradny, pokoušející se zachránit tento svazek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…